🧪 Apen geven elkaar namen

Article – 🧪 Apen geven elkaar namen

PARAMARIBO, 30 augustus 2024 – Een recent onderzoek onthult dat klauwaapjes, een kleine soort apen, specifieke namen voor elkaar gebruiken tijdens hun dagelijkse communicatie.

Nieuw inzicht

Deze ontdekking werpt nieuw inzicht in de complexe sociale interacties onder niet-menselijke primaten.

Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit, in Israël toont aan dat klauwaapjes in staat zijn om individuele soortgenoten te herkennen.

Niet alleen dat, want ze weten ook met hen te communiceren door middel van specifieke geluiden, beter bekend als "phee-calls".

🧪 Apen geven elkaar namen

Klauwaapje
– impressie Langeman –

Deze manier van communiceren, die eerder alleen werd waargenomen bij mensen, dolfijnen en olifanten, laat zien dat klauwaapjes geavanceerde cognitieve vaardigheden bezitten.

Experiment

Volgens Dr. David Omer, de hoofdonderzoeker, werd dit gedrag ontdekt tijdens experimenten waarbij twee klauwaapjes in dezelfde ruimte werden geplaatst met een visuele barrière tussen hen in.

De aapjes begonnen direct spontaan met elkaar te communiceren, zei Omer.

Dat leidde vervolgens tot de ontdekking van hun vermogen om elkaar met namen (specifieke klanken – redactie) aan te spreken.

De onderzoekers geloven dat dit gebruik van specifiek klinkende "oproepen" bijdraagt aan het versterken van sociale banden binnen de kleine, monogame familiegroepen waarin klauwaapjes leven.

Het gedrag suggereert dat deze primaten mogelijk dezelfde evolutionaire uitdagingen hebben gekend als vroege menselijke voorouders.

Dat heeft hen ertoe aangezet vergelijkbare communicatievaardigheden te ontwikkelen.


Belangrijke ontdekking

De implicaties van deze bevindingen reiken verder dan alleen de studie van klauwaapjes.

Het onderzoek biedt nieuwe inzichten in de mogelijke oorsprong van menselijke taal en hoe onze eigen communicatievaardigheden zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld.

De mogelijkheid dat klauwaapjes complexe hersenmechanismen hebben ontwikkeld die vergelijkbaar zijn met die van mensen, opent nieuwe wegen voor verder onderzoek.

Het onderzoek laat zien hoe sociale communicatie bij dieren meer parallellen vertoont met die van mensen dan eerder werd gedacht.

Dr. Omer benadrukt dat het verder bestuderen van deze communicatiemethoden kan helpen bij het ontrafelen van de evolutie van menselijke taal.

🧪 Apen geven elkaar namen

Zijdeaapje
– (andere benaming) –

Het is volgens hem een reminder dat we nog veel kunnen leren van onze naaste, niet-menselijke verwanten.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hoe komt u aan uw nickname in deze app?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!