⌛ Verklarende dino-voetstappen

Article – ⌛ Verklarende dino-voetstappen

PARAMARIBO, 30 augustus 2024 – Een internationaal onderzoeksteam heeft identieke dinosaurusvoetafdrukken ontdekt aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, wat nieuw licht werpt over het ontstaan van onze continenten.

Vroeg-Krijt

Deze meer dan 260 sporen, gevonden in zowel Brazilië als Kameroen, dateren uit het Vroeg-Krijt.

Ze laten zien waar dinosaurussen ooit vrijelijk tussen Zuid-Amerika en Afrika konden migreren, voordat de continenten definitief uit elkaar dreven.

Gondwana

De identieke voetafdrukken zijn meer dan 6.000 kilometer van elkaar verwijderd en tonen aan dat deze dinosaurussen hun sporen achterlieten op het supercontinent Gondwana.

Dit continent brak later af van Pangea, wat leidde tot de scheiding van Zuid-Amerika en Afrika.

Volgens de onderzoekers was dat nog "de laatste geologische verbinding tussen Afrika en Zuid-Amerika" voordat ze volledig werden gescheiden.

De meeste afdrukken zijn gemaakt door drie-tenige theropoden, hoewel er ook enkele sauropoden en ornithischiërs hun sporen hebben nagelaten.

Atlantische Oceaan

Afrika en Zuid-Amerika begonnen zo’n 140 miljoen jaar geleden uit elkaar te drijven.

Dit proces opende scheuren in de aardkorst, waardoor magma naar het oppervlak kwam en nieuwe oceanische korst vormde. Uiteindelijk vulde de Zuid-Atlantische Oceaan de ruimte tussen de twee continenten.

⌛ Verklarende dino-voetstappen

Verklarende voetstappen
– impressie Langeman –

De plaatsen waar de voetafdrukken zijn gevonden, bevatten sporen van deze geologische veranderingen.


Sedimenten

In zowel het Borborema-gebied in Brazilië als het Koum-bekken in Kameroen zijn fossiele pollen en sedimenten gevonden die teruggaan tot 120 miljoen jaar geleden.

Deze sedimenten, gevormd door oude rivieren en meren, bevatten ook de voetafdrukken van vleesetende en plantenetende dinosaurussen, die toen nog vrij tussen de continenten konden reizen.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u op school geleerd over Gondwana-land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!