Inheemsen en marrons eisen verbod "carbon credits"

Article – Inheemsen en marrons eisen verbod "carbon credits"

PARAMARIBO, 31 augustus 2024 – Na de olie rekent de regering zich nu rijk met het redelijk abstracte begrip van karbonkredieten.

Karbonkrediet

Het idee van die karbonkredieten is dat andere landen ons geld geven voor ons "niet vernietigde oerwoud".

Karbonkrieten

Een oerwoud dat niet vernietigd is, levert immers zuurstof en kan CO2 afbreken wat het wereldwijde milieu weer ten goede komt.

Door – letterlijk – niets te doen zouden daarmee miljarden moeten binnenstromen, zo is de belofte van de regering tenminste.

Het concept is vrij nieuw en in de rest van de wereld nog lang niet uitgewerkt, maar de regering belooft dat voor 2025 de eerste miljoenen aan "kredieten" al verhandeld kunnen worden.

Behalve het feit dat Suriname sinds ongeveer 2020 juist in zeer hoog tempo haar eigen oerwoud op grote schaal vernietigd, zijn de marrons en inheemsen fel gekant tegen het plan.

Onrecht

Zo lang hun rechten niet worden erkend, vinden zij het ethisch niet verantwoord dat de regering over hun rug geld verdiend via hun bedreigde leefgebied.

De inheemse en tribale (marron) volken hebben daarom gezamenlijk hun grote bezorgdheid uitgesproken over deze carbon credits.

Tijdens een gran krutu, een traditionele bijeenkomst, hebben deze gemeenschappen krachtig gereageerd op de presentatie van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).

De verkoop van carbon credits, waarbij internationale bedrijven en andere landen betrokken moeten worden, stuit op veel weerstand.

Er is reeds een overeenkomst getekend door ons land waarbij onze karbonkredieten aan een buitenlands bedrijf zouden zijn verkocht.

De inheemse en tribale volken, verenigd in organisaties zoals de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname en het KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale Volken, eisen dat het proces onmiddellijk wordt stopgezet.

Ze dringen aan op een herziening van alle stappen die tot nu toe zijn gezet.

Misbruik

De volken benadrukken dat de overheid deze beslissing heeft genomen zonder hen vooraf te informeren of om hun instemming te vragen.

Dat is in strijd is met het internationaal erkende recht op "free, prior and informed consent" (FPIC) waarmee de regering tegen de geldende wetten in gaat en dus strafbaar bezig is.

Inheemsen en marrons eisen verbod "carbon credits"

Marrons en inheemsen
– samenwerking –

Ze wijzen erop dat deze rechten zijn vastgelegd in internationale verdragen zoals het Parijs Akkoord en beslissingen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten.

De huidige regering heeft deze wetten al meerdere malen overtreden, bijvoorbeeld door niets te doen met het Moiwana '86 proces en het erkennen van de (inheemse) rechten. Ze zijn daarvoor bestraft en toegesproken door de internationale gemeenschap, maar elke vorm van beleid of reactie blijft verder uit.

Genegeerd

De inheemse en tribale volken van Suriname voelen zich daarom blijvend genegeerd.

Ze bekritiseren de regering voor het op massale schaal schenden van hun collectieve (eigendoms)rechten.

Inheemsen en marrons eisen verbod "carbon credits"

Tribaal en inheems
– bescherming van ons oerwoud –

De betrokkenen waarschuwen dat, indien de regering voor de zoveelste keer niet snel actie onderneemt (om deze carbon credits te herzien) zij genoodzaakt zullen zijn verdere stappen te ondernemen.

Belangrijke internationale organisaties zijn al geïnformeerd over de situatie, waardoor het wachten is op de volgende strafmaatregel vanuit het buitenland.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had de regering eerst moeten overleggen met de betrokken volkeren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!