Grote chaos vakantiescholen

Article – Grote chaos vakantiescholen

PARAMARIBO, 31 augustus 2024 – Kan er ooit iets goeds geregeld worden? Het discutabele plan van minister Ori om in de vakantie extra lessen te verzorgen dreigt volledig te ontsporen.

Verkeerd beleid

De vakantiescholen (bijscholing voor leerlingen die zijn blijven zitten – redactie) kampen na een week al met overvolle klassen, een tekort aan docenten en onduidelijk lesmateriaal.

Meredith Hoogdorp, voorzitter van de docentengroep Wi Sa Strey, geeft aan dat de situatie op op slechts een handvol scholen acceptabel is.

Op het grootste deel van de vakantiescholen zijn de omstandigheden echter verre van ideaal. Dit leidt tot veel stress en onvrede onder zowel het onderwijzend personeel als de leerlingen die in hun vakantie alsnog naar school moeten.


Teleurstelling en frustratie

Bij OS Meerzorg 1 hebben veel leerkrachten zich bijvoorbeeld aangemeld voor de vakantieschool.

Ze doen dit omdat ze geen geld hebben voor een vakantie en dus toch niet weg kunnen gaan.

Tegelijk hopen ze stiekem op een extra inkomstenbron, al heeft minister Ori vooraf wel gemeld dat de betaling in principe ook na mei 2025 plaats kan vinden (vanwege geldgebrek – redactie).

Grote chaos vakantiescholen

Overdreven situatie
– impressie Langeman –

Tot hun teleurstelling werden zeer veel leraren vooraf echter bedankt door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

Volgens Ori zijn er slechts zeven leerkrachten per school nodig, of zouden de aangemelde docenten "niet goed genoeg zijn".

Slecht doordacht

De situatie wordt nog erger, omdat de weinig overgebleven docenten nu geconfronteerd worden met overvolle klassen vol leerlingen.

En dat niet alleen; de leerlingen zijn allemaal zittenblijvers, of hebben grote problemen met leren. Een logisch gevolg daarvan is dat ze allemaal veel meer extra aandacht nodig hebben dan normaal, waar vooraf totaal geen rekening mee is gehouden.

Geen motivatie

De motivatie van de leerlingen tijdens deze vakantieschool is een ander punt van zorg. Net als de docenten zitten de meesten er niet vrijwillig.

Docenten doen het omdat ze geen geld hebben voor vakantie en nog iets proberen bij te verdienen. En leerlingen doen het omdat het moet van hun ouders, die ook geen geld hebben om op vakantie te gaan en hun kroost dan maar wegsturen.

De leerkrachten merken dat veel kinderen al vroeg in de ochtend heel moe zijn, omdat ze vanwege de vakantie wel laat naar bed mogen gaan.

Zowel docent als student proberen er soms nog wel het beste van te maken, maar velen zien het nut van dit project totaal niet meer in.


Groot experiment

De combinatie van herkansingsleerlingen met kinderen die achterstanden hebben, wordt door de leerkrachten ook als enorm problematisch ervaren.

Hoogdorp spreekt van een slecht doordacht experiment van het ministerie, dat zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen in de praktijk enorm nadelig uitpakt.

Ze benadrukt dat het voor zowel de docenten als leerlingen duidelijk is dat het project geen enkele meerwaarde heeft.

Het lijkt voor sommigen hooguit een manier om wat extra geld te verdienen, als er ooit wordt uitbetaald natuurlijk.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had de situatie voorzien kunnen worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!