Ramadhin : 'Nederland moet helpen'

Article – Ramadhin : 'Nederland moet helpen'

PARAMARIBO, 31 augustus 2024 – Nadat hij er zelf een grote chaos van heeft gemaakt, is minister Ramadhin nu van mening dat Nederland moet helpen om onze problemen op te lossen.

Delegatie

Zoals bekend wordt onze zorgsector geconfronteerd met een toenemende braindrain.

De belangrijkste reden is niet het gebrek aan geld, maar een totaal tekort aan beleid, visie, respect en waardering vanuit het veld. De overheid onderneemt nu stappen om het probleem aan te pakken, maar Nederland moet het oplossen, vindt ze.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft desgevraagd aangekondigd dat er diplomatieke gesprekken zullen worden gevoerd met Nederland.

Er zou binnenkort een delegatie naar ons voormalig moederland afreizen om die reden.

Na alles zelf verpest te hebben, moet Nederland nu inkomen

Het doel is om de voortdurende uittocht van zorgpersoneel, die hun heil zoekt in Nederland en andere Nederlandstalige landen, te verminderen.

Overigens geven cijfers aan dat onze mensen vooral naar Amerika, Aruba en Curaçao trekken.

Ramadhin : 'Nederland moet helpen'

Smeltende kaas
– in een tropisch ziekenhuis –

Die laatste twee zijn weliswaar onderdeel van Caribisch Nederland, maar worden op lokaal niveau redelijk autonoom bestuurd door de landen zelf.

Waarom Ramadhin dus Nederland verantwoordelijk houdt voor onze problemen, is niet bekend.

Braindrain

De komende gesprekken worden in samenwerking met ons ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerd.

Volgens minister Amar Ramadhin wordt er gekeken naar manieren waarop Nederland zou kunnen bijdragen aan het tegengaan van onze braindrain.

We willen dit probleem serieus onder de aandacht brengen van de Nederlandse overheid, aldus Ramadhin, die de schuld blijkbaar bij hun neerlegt.

Naast diplomatieke inspanningen overweegt de Surinaamse regering ook interne maatregelen zoals boetes en strafmaatregelen.

Zo is bijvoorbeeld de vergoeding voor een bevoegdheidsverklaring, een document dat verpleegkundigen in staat stelt om in het buitenland te werken, al verhoogd van SRD 250,– naar SRD 37.500,-

De meest recente maatregel is bedoeld om het vertrek van zorgpersoneel te bestraffen en de mensen zo nog verder te ontmoedigen.

Ramadhin klopt bij Nederland wel aan de verkeerde deur

Overigens gaat Nederland niet zelf over zaken als arbeidsmigratie en eventuele strafmaatregelen; dat is vooral Europees geregeld via de Europese Unie. Wellicht is de minister daar niet van op de hoogte, en laat hij zijn vliegtuig alsnog omvliegen naar Brussel.

Zorgwekkend

De zorgsector in Suriname staat al langere tijd onder druk door tekort beleid, visie en structurele plannen vanuit de regering.

Volgens Ramadhin is dat echter niet zijn schuld en heeft de hele wereld een gebrek aan goede zorg. Waarom hij dan denkt dat Nederland dit niet heeft en ons (dus) kan helpen, meldde hij niet.

Zorgprofessioneels worden steeds vaker bedreigd en beboet

Vorig jaar werden er in Suriname meer dan 300 bevoegdheidsverklaringen aangevraagd (een document dat verklaard dat je bent opgeleid en wil vertrekken uit ons land – redactie).

Dit jaar zijn er al meer dan 200 verklaringen afgegeven. Ondanks eerdere pogingen, zoals het aanbieden van een braindrain-toelage, blijkt dit niet voldoende te zijn om het vertrek van gekwalificeerd personeel te voorkomen.


15.000% verhoging

Om die reden zijn de kosten van het document met maar liefst 15.000% (vijftienduizend procent – redactie) verhoogd.

Veel effect heeft dat niet gehad, aangezien binnen 48 uur na de verhoging nog eens tientallen professionals aangaven ons land te willen verlaten.

Ramadhin : 'Nederland moet helpen'

Leegloop ziekenhuizen
– Nederland moet helpen –

Dat is ook niet heel vreemd omdat geld niet het grootste probleem is, een betrouwbare regering met capabele ministers, leiding en een goede visie zijn dat wel.

Onduidelijk

Wat Nederland zou moeten doen om ons te helpen blijft overigens zeer onduidelijk.

Ze kunnen moeilijk hun eigen personeel beboeten of minder betalen, zodat het voor ons personeel onaantrekkelijker wordt om af te reizen.

Nederland wordt nu gevraagd oneigenlijk beleid te voeren

Tegelijk kunnen ze onze mensen ook niet zo maar weigeren of een lager salaris geven, omdat dit discriminatie op basis van land van afkomst zou zijn.

De enige optie is dat Nederland ons geld geeft zodat wij ons personeel "vast" kunnen houden, maar dat is weer concurrentievervalsing en niet toegestaan binnen Europa.

Ook zou Nederland haar eigen personeel kunnen uitlenen, maar als Surinamers al niet onder Ramadhin willen werken, is het de vraag of Nederlanders dat wel willen.

PVV

Sinds kort kent Nederland daarbij ook nog een "realistisch rechtse" regering, met de PVV van Geert Wilders als grootste partij.

Zijn PVV is niet alleen onder SuriNeds de meest populaire partij van Nederland, maar ook onder de autochtone bevolking.

De grote vraag is of Nederland ons nog wel wil gaan helpen

En zowel de SuriNeds als de rest zijn van mening dat Suriname haar problemen zelf maar eens moet leren oplossen.

Alhoewel de zorg binnen Nederland tot de absolute top van de wereld behoort, ervaren zij toch ook problemen daarmee. Dit vooral vanwege de grote toestroom van asielzoekers die Europees recht hebben op volledig gratis huisvesting en zorg.

Onder Surinamers is Geert Wilders de populairste politicus

Sinds enkele maanden is de sfeer aan de Noordzee omgeslagen en vindt men in het kleine landje dat het zowel de medisch zorg als financiële aandacht vooral weer eens naar de eigen bevolking moet gaan.

De kans is dus groot dat Ramadhin van een zeer koude kermis in onze hete tropen terugkeert.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moet Nederland helpen, of moeten we het ditmaal zelf oplossen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!