🌎 Thaise tilapia-plaag

Article – 🌎 Thaise tilapia-plaag

PARAMARIBO, 1 september 2024 – De Thaise autoriteiten zijn in actie gekomen tegen de zwarte kin tilapia, die door hun aanwezigheid ernstige schade aanricht aan het lokale ecosysteem.

Kwart miljard

Deze vis, die oorspronkelijk uit West-Afrika komt en ook in Suriname voorkomt, heeft zich inmiddels verspreid over maar liefst 17 provincies in geheel Thailand.

De regering vreest dat de economische schade kan oplopen tot wel 10 miljard baht (bijna 275.000.000 euro – redactie).

De zwarte kin tilapia voedt zich met kleine vissen, garnalen en slaklarven, wat een bedreiging vormt voor de belangrijke aquacultuursector in Thailand.

Om deze dreiging het hoofd te bieden, heeft de regering een beloningsprogramma ingesteld waarbij mensen worden aangemoedigd de vissen te vangen.

Het vangloon is onlangs verhoogd naar 15 baht per kilogram (40 eurocent), wat in de buitenwijken van Bangkok heeft geleid tot menigten die met plastic bakken de rivieren in trekken.

Naast het vangen van de vissen, hebben de autoriteiten ook roofvissen zoals de Aziatische zeebaars en de langsnor katvis uitgezet om de tilapia-populatie onder controle te krijgen.


Genetisch aangepast

Bovendien is er een genetisch gemodificeerde versie van de tilapia ontwikkeld die steriele nakomelingen produceert.

Deze vissen worden waarschijnlijk aan het eind van dit jaar vrijgelaten in een poging de snelle voortplanting van de soort te stoppen.

🌎 Thaise tilapia-plaag

Thaise tilapia
– een invasieve plaag –

De oorsprong van het probleem wordt mogelijk teruggevoerd naar een experiment 14 jaar geleden door het bedrijf Charoen Pokphand Food (CPF), dat de vissen destijds uit Ghana importeerde.

Eigen schuld

Hoewel het bedrijf ontkent dat het verantwoordelijk is voor de verspreiding van de tilapia, heeft het toegezegd samen te werken met de overheid om het probleem aan te pakken.

Ondanks alle inspanningen is de vraag of deze invasieve soort volledig uitgeroeid kan worden.

Experts zijn overigens sceptisch en vrezen dat de strijd mogelijk verloren is, omdat de vis zich snel voortplant en moeilijk te bestrijden is wanneer deze eenmaal in het wild is gevestigd.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u wel eens tilapia gegeten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!