⌛ Wereldreizende Vikings

Article – ⌛ Wereldreizende Vikings

PARAMARIBO, 1 september 2024 – Een eeuwenoude vondst in Schotland heeft zijn herkomst onthult die van de Vikingen naar Iran blijkt te gaan.

Zilveren schat

Een zilveren pot, onderdeel van de duizend jaar oude Viking Galloway schat, blijkt afkomstig uit Iran.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de pot, gevonden tussen andere waardevolle voorwerpen uit de oude Vikingtijd, meer dan duizend jaar geleden de halve wereld rondreisde voordat het in Schotland belandde.

Galloway Hoard

De Galloway Hoard, de rijkste Viking-schat dat ooit in Groot-Brittannië is gevonden, bevatte de zilveren kom die nog in zijn oorspronkelijke textiel was gewikkeld.

Uit de analyse blijkt dat het zilver afkomstig is uit een mijn in Iran, en dat het vat versierd is met zogenaamde Zoroastrische symbolen, die verwijzen naar de Sassanidische cultuur.

De ontdekkingen werpen nieuw licht op de connecties en het culturele uitwisselingen van de vroege middeleeuwen.

Het was van de Vikingen al bekend dat zij veel eerder dan Columbus in Amerika waren geweest en ook zaken deden met China voordat "het Westen" daar welkom was.

Koninklijke connectie

De conservator van het National Museums Scotland denkt dat het vat, versierd met kronen en vuuraltaren, mogelijk een koninklijk object was.

⌛ Wereldreizende Vikings

Schotten zien schat
– Good Lord! –

Het werd gevonden naast andere unieke stukken zoals een kristallen pot, wat erop wijst dat het deel uitmaakte van een erfstuk van een machtige familie.

De Galloway Hoard zal binnenkort tentoongesteld worden in zowel Edinburgh als Kirkcudbright, waar het publiek de kans krijgt om de vondsten nog eens van dichtbij te bekijken. Ook de unieke zilveren kom zal daar aanwezig zijn.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u kostbaar servies?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!