Olie : weinig werkgelegenheid

Article – Olie : weinig werkgelegenheid

PARAMARIBO, 1 september 2024 – Als er ooit olie opgepompt gaat worden, zal Suriname er weinig van meekrijgen, zowel qua geld als werkgelegenheid.

Curatele

Tot 2050 staat ons land onder curatele van het Oppenheimer fonds.

Dat betekent dat we al die jaren feitelijk niet over ons eigen geld kunnen beschikken en een derde partij (in opdracht van Oppenheimer – redactie) bepaalt wat er met onze eventuele inkomsten gaat gebeuren.

Los daarvan heeft TotalEnergies (de oliemaatschappij – redactie) aangegeven dat er welliswaar ruimte is voor ongeveer 600 nieuwe banen, maar dat hiervoor waarschijnlijk geen enkele Surinamer in aanmerking komt.

Olie : weinig werkgelegenheid

Oliedroom
– waarheid of illusie –

De nieuwe banen zijn enkel voor zeer hoog opgeleide experts op hun vakgebied die vanuit de hele wereld naar de boortorens zullen worden gevlogen.

Deze mensen dragen ook niet bij aan toerisme of hotels, aangezien ze maandenlang op de boorplatforms blijven en via helikopters weer vertrekken zonder ons land (echt) aan te doen.

Block 58

TotalEnergies verwacht tijdens de boorfase van het Block 58-project (voor de kust van ons land) dus 600 banen voor buitenlanders te creëren.

Het project gaat gepaard met een enorme investering die het bedrijf 9 miljard US dollar kost.

Het zorgt hiermee daadwerkelijk voor werkgelegenheid, maar niet voor ons land.

De meeste banen zijn, zoals vermeld, voor zeer gespecialiseerde medewerkers op het hoogste niveau van de wereld.

Slechts een zeer klein deel van de lokale bevolking (nog geen 50 tot 100 mensen – redactie) zal een kans tijdens op lager niveau, zoals schoonmaak en catering.

Als het project eenmaal in de productiefase belandt, hebben deze +/– 75 lokale werknemers een iets grotere kans om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Opleiden

Er komen namelijk ook wat kleine zakelijke kansen voor Surinaamse bedrijven, vooral in beveiliging en administratie, als we daarvoor tenminste mensen kunnen opleiden.

Het doel van Block 58 is om ooit 700 miljoen olievaten (in totaal – redactie) te winnen uit de velden Sapakara South en Krabdagu.

Daarna is alles alweer op.

Olie : weinig werkgelegenheid

Drukte aan de kade
– zal het ooit gebeuren –

Voor het transport van ruwe olie moet een speciaal schip worden ingezet om alles naar (waarschijnlijk) Guyana te varen. Zij zouden dan onze ruwe olie moeten gaan raffineren, terwijl de boorfase moet beginnen in 2026.

Maar dan moet het bedrijf binnen nu en drie maanden wel aangeven dat ze daadwerkelijk olie willen gaan winnen, anders gaat het nog veel langer duren voor we er ooit iets van terugzien.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had u er meer van verwacht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!