Chan in Nickerie, Vorswijk verbannen

Article – Chan in Nickerie, Vorswijk verbannen

PARAMARIBO, 2 september 2024 – President Santokhi heeft in Nickerie grondpapieren uitgedeeld, de opvallende afwezige was verantwoordelijk minister Vorswijk die door Chan lijkt te zijn verjaagd van haar positie.

VHP vs. ABOP

Het is een publiek geheim dat de VHP aast op de gronduitgifte onder beheer van ABOP.

Eerder al riep Santokhi in hetzelfde Nickerie op dat "men" de minister moest ontslaan, omdat hij zelf niet tegen Brunswijk durft te ageren.

Toen het ontslag vanuit het volk (dat daar overigens ook niet toe gemachtigd is – redactie) uitbleef, heeft de president een schaduwministerie binnen het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer geïnstalleerd en bepaalde mensen geplaatst die "zijn" belangen moesten behartigen.

De laatste stap lijkt nu te zijn dat Vorswijk niet meer in het openbaar mag optreden.


Verdwenen minister

Eind augustus werden in Nickerie dan ook verschillende grondpapieren, maar zonder de afwezigheid van minister Dinotha Vorswijk die daar normaal over gaat.

Het feit dat ze niet welkom was, viel erg op aangezien het normaal gesproken juist de minister is die dit soort ceremonies bijwoont.

In plaats daarvan heeft de president besloten zelf naar Nickerie af te reizen om het feest van gronduitgifte op eigen titel te verzorgen.

Deze ceremonie vond plaats bij het Commissariaat in Nickerie, waar normaal gesproken de minister ook al bij aanwezig zou moeten zijn.

VHP-feest?

President Chandrikapersad Santokhi nam vervolgens de taak op zich om de aanwezigen toe te spreken uit hoofde van zijn functie als VHP-leider.

Dit viel op, omdat hij aanwezig was als president en er daarmee eigenlijk geen ruimte was voor partijpropaganda.

Chan in Nickerie, Vorswijk verbannen

Nickerie grond
– Langman –

Ons staatshoofd was in het landbouwdistrict samen met districtscommissaris Senrita Gobardhan en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Allen fervente VHP-toppers die momenteel hard bezig zijn om de oranje partij voor te bereiden op de verkiezingen van 25 mei 2025.

Bereidverklaringen

Tijdens de ceremonie ontvingen de betrokkenen hun bereidverklaringen.

Overigens hebben veel mensen in de regel niet direct iets aan zo'n verklaring, aangezien het alleen aangeeft dat de regering "in principe bereid is na te denken over de mogelijke uitgifte van een eventueel bepaald stuk grond".

Bereidverklaring

In de Surinaamse context is een "bereidverklaring" een document dat door de overheid wordt uitgegeven en waarin staat dat diezelfde overheid bereid is een bepaald stuk grond aan een persoon of organisatie toe te wijzen.

Dit document is een stap in het proces van grondverwerving, waarin de ontvanger vaak nog bepaalde voorwaarden moet vervullen voordat het eigendom volledig wordt overgedragen.

De bereidverklaring geeft de ontvanger dus geen eigendomsrechten, maar wel ooit het recht om verdere stappen te ondernemen om uiteindelijk op de langere termijn misschien eigenaar van de grond te worden.

Het uitblijven van de aanwezigheid van minister Vorswijk riep bij veel mensen vragen op, aangezien zij een belangrijke rol speelt in het grondbeleid en de voorbereidingen in Nickerie.

De uitreiking zelf verliep feestelijk, terwijl Chan als een ware quizmaster acte de presence gaf en de langverwachte documenten uit werden gedeeld aan de belanghebbenden.

Blijft de afwezigheid van de minister een eenmalig incident, of is er meer aan de hand?

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou Vorswijk zijn "bedankt"?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!