Nita Ramcharan : "nu we gaan door ook!"

Article – Nita Ramcharan : "nu we gaan door ook!"

PARAMARIBO, 4 september 2024 – Minister Nurmohammed is keihard in zijn hemd gezet en lijdt ongekend gezichtsverlies, nu zelfs de Staat Suriname hem in de steek heeft gelaten.

Misbruik

Zoals bekend wilde Nurmohammed de nieuwsbron Starnieuws aanklagen en zo snel mogelijk vernietigen maken door een boete te eisen van SRD 300.000,– per dag dat ze geen excuus zouden aanbieden voor een bepaalde column.

Rechtszaak

In die column werd gesteld dat hij als minister van Openbare Werken een bepaalde verantwoording draagt voor wat er speelt binnen zijn ministerie.

Riad was het daar niet mee eens, eiste excuses, een publicatieverbod en tonnen aan SRD.

Naar nu blijkt, heeft hij daarbij misbruik (of oneigenlijk gebruik – redactie) gemaakt van zijn positie door Nita Ramcharan – de eigenaar van Starnieuws – niet alleen op persoonlijke titel voor het gerecht te dagen, maar ook namens de Staat.

Die laatste heeft echter aangegeven van niets te weten en zich totaal niet geroepen te voelen om de vrije pers in ons land te muilkorven.

Geen reactie

Nurmohammed heeft nog niet gereageerd op het feit dat de Staat hem laat vallen – en openlijk aangeeft dat hij buiten zijn boekje is getreden – maar Ramcharan reageerde wel.

Zij gaat door tot de waarheid over Riad naar boven komt en geeft aan dat hij zich nu niet zomaar kan gaan terugtrekken.

Nita Ramcharan : "nu we gaan door ook!"

Vrouwe Justitia
– vecht tot het einde –

Dat de Staat zich terugtrekt, betekent dat zij zich niet langer bemoeit met de zaak, hoewel de rechtszaak zelf dus wel gewoon doorgaat.

De Staat zag en ziet geen enkele reden om betrokken te blijven bij een kwestie die Nurmohammed persoonlijk blijkbaar wel aangaat, aldus de Procureur Generaal (PG).


Rechtszaak

De zaak draait om uitspraken van Ramcharan gedaan in een column, waarin zij stelde dat de minister (ook) verantwoordelijk is voor misstanden binnen het ministerie.

Deze conclusie bracht de minister ertoe om een rechtszaak aan te spannen. Het opmerkelijke was echter dat hij de Staat hier ook (ongevraagd) bij betrokken heeft, wat vervolgens veel vragen opriep.

Volgens Ramcharan is het goed dat de Staat zich nu terugtrekt, maar ze vraagt zich wel in gerede af waarom de Staat überhaupt dacht een advocaat in te moeten schakelen.

Het is logisch dat een minister zich beledigd kan voelen, dat is zijn recht.

Maar dat de Staat betrokken werd, dat is echt totaal overdreven, aldus Ramcharan.

Ondanks het terugtrekken van de Staat, gaat de rechtszaak dus wel gewoon door.

Bittere einde

Ramcharan geeft aan dat als de minister zich ook terug wil trekken, dit niet zomaar kan.

De zaak ligt nu bij de rechter, en die bepaalt of het kan worden ingetrokken. Ramcharan benadrukt dat als de minister dat wil, er voorwaarden zullen gelden en er juridisch gevochten gaat worden tot het bittere einde.

Nita Ramcharan : "nu we gaan door ook!"

Objectief en afgewogen
– Langeman impressies –

Aanstaande donderdag gaat de zaak verder en zal de rechter beslissen over het uiteindelijke verloop. Nurmohammed gaf eerder wel aan dat hij vanwege de vakantie liever alles zou uitstellen, maar Starnieuws weigerde dat.

Nog nooit in de geschiedenis van ons land zijn er zo veel rechtszaken vanuit de overheid / regering / Staat tegen haar burgers, ondernemers en journalisten gevoerd.

Tot nu toe hebben de aanklagers echter al hun rechtszaken op alle punten verloren, zowel in Suriname als Nederland.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Gaat Riad winnen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!