Ontspringt Promes de dans?

Article – Ontspringt Promes de dans?

PARAMARIBO, 4 september 2024 – De Nederlandse voetballer van Surinaamse komaf Quincy Promes heeft een nieuwe club gevonden in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij al bijna een jaar vast zit.

Drugs

Promes is in Nederland veroordeeld voor meerdere strafbare feiten zoals drugshandel, verminking van zijn neef en zwart geld. Om die reden wordt hij internationaal gezocht.

Eerder deze woensdag zette de 32-jarige aanvaller zijn handtekening onder een contract bij Dubai United, een club die actief is op het tweede niveau van het land. Hij kwam eerder uit voor een club in Rusland, maar die wil – net als alle andere clubs in de wereld – niets meer met hem te maken hebben.

Aanhouding in Dubai

Promes zit sinds maart vast in Dubai nadat hij daar werd aangehouden wegens een verkeersovertreding tijdens een trainingskamp met zijn voormalige club Spartak Moskou.

Na het aanrijden van een ander persoon gaf hij zijn chauffeur de opdracht "gewoon" door te rijden, wat in het land van kwestie een doodzonde is.

Hoewel hij na een paar maanden werd vrijgelaten, mag hij het land niet verlaten totdat er een beslissing is genomen over een uitleveringsverzoek van Nederland.

Voortvluchtig in Rusland

De aanvaller moet in Nederland nog twee straffen uitzitten: anderhalf jaar voor het neersteken van zijn neef en zes jaar voor betrokkenheid bij drugshandel.

Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Rusland, verbleef Promes daar zonder risico op arrestatie.

Ontspringt Promes de dans?

Voetbal in Dubai
– maar tegen welke prijs? –

Vlak nadat de justitie in Nederland een grootschalig onderzoek naar hem begon, besloot hij Ajax in te ruilen voor Rusland.

Met de Verenigde Arabische Emiraten heeft Nederland wél een (beperkt) verdrag, maar de rechter in Dubai heeft nog geen uitspraak gedaan.

Voorwaarden

Sinds zijn arrestatie speelde Promes geen officiële wedstrijden meer.

Zijn contract bij Spartak Moskou werd in de zomer niet verlengd, waardoor hij clubloos was.

In zijn contract met Dubai United staat een clausule die hem toestaat gratis terug te keren naar Rusland zodra hij toestemming krijgt om Dubai te verlaten.

De kans is echter groot dat hij het land alleen kan verlaten om plaats te nemen achter de tralies in Nederland.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u het goed dat Promes weer gaat voetballen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!