Winkeliers : 'beleid regering nekt ons'

Article – Winkeliers : 'beleid regering nekt ons'

PARAMARIBO, 4 september 2024 – Alhoewel het plan goed bedoeld is, lijkt het niet goed doordacht; de regels om prijsopdrijving tegen te gaan zorgen op termijn voor gesloten deuren, zo vreest de branche.

Nieuwe regels

Veel winkeliers in ons land hebben moeite om te voldoen aan de nieuwe prijsregels die door het ministerie van Economische Zaken zijn ingevoerd.

Regelgeving

Het doel van deze regels, die sinds februari 2024 gelden, is om prijsopdrijving tegen te gaan en consumenten te beschermen.

De nieuwe wet verplicht ondernemers om prijzen inclusief belastingen (en andere kosten) te vermelden, zodat klanten precies weten hoe de prijs tot stand is gekomen.

De deadline om deze regels door te voeren was 1 september.

Vooral kleinere winkeliers kampen met problemen nu de definitieve deadline een kleine week geleden is ingegaan.

US$ 3.500,-

Volgens Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), is het voor de grotere winkels vaak wel gelukt om hun kassasystemen aan te passen, maar bij de kleine ondernemers lukt dit niet.

“Zo’n systeem kost wel tot 3.500 dollar, iets wat de kleine winkeliers zich simpelweg niet kunnen veroorloven," aldus Wolfram.

Dit zorgt voor onzekerheid en frustratie bij de ondernemers, die nu wachten op wat er gaat gebeuren.

Controles en boetes

Het ministerie voert nu sporadisch controles uit via de Economische Controle Dienst, en ondernemers die zich niet aan de regels houden, riskeren boetes.

Wolfram vindt het systeem echter niet realistisch en pleit voor meer controle bij leveranciers, die volgens haar ook bijdragen aan prijsopdrijving.

Winkeliers : 'beleid regering nekt ons'

Producten in het schap
– (on)betaalbaar? –

Als een producent of leverancier de prijs (stiekem) verhoogt, kan de verkopende partij (de winkelier) daar niets aan doen.

Ook daar heeft de regering niet over nagedacht, aangezien de importeurs en leveranciers vrij spel hebben, maar de kleine winkelier wel "gepakt" moet worden.

Praktisch bezwaar

Daarnaast vraagt ze zich af of het ministerie goed heeft nagedacht over de praktische uitvoering van de regels, omdat prijzen constant veranderen en er geen tot nauwelijks controle is.

Volgens Wolfram zijn er grotere problemen in Suriname die eerst moeten worden aangepakt, zoals corruptie, inflatie, het wegtrekken van ondernemers, de smerigheid van de binnenstad en de economische instabiliteit.

“We hebben geen stabiele basis om zulke regels te handhaven," zegt ze.

Wie wil er straks nog iets kopen als de winkels dicht zijn, de ondernemers gevlucht en de straten ondergelopen?

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Merkt u iets van de nieuwe regelgeving?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!