πŸš€ Kosmische botsing

Article – πŸš€ Kosmische botsing

PARAMARIBO, 4 september 2024 – Onderzoekers hebben ontdekt dat Ganymedes, de grootste maan in ons zonnestelsel, zo'n 4 miljard jaar geleden getroffen werd door een enorme asteroïde.

Dinosauriërs

Deze kosmische botsing was 20 keer groter dan de impact van de asteroïde die 66 miljoen jaar geleden de dinosauriërs op aarde uitroeide.

De inslag was zo krachtig dat het de maan deed draaien, waardoor de krater die hierdoor ontstond nu aan de kant van Ganymedes ligt die van Jupiter af is gericht.

De asteroïde had een diameter van ongeveer 185 kilometer en raakte de maan onder een hoek van 60 tot 90 graden, volgens computersimulaties.

Verwoest maanoppervlak

De inslag leidde tot de vorming van een krater van bijna 1.600 kilometer breed.

Hoewel deze krater deels is opgevuld met brokstukken van de botsing, blijven de effecten zichtbaar.

Volgens Dr. Naoyuki Hirata van de universiteit van Kobe in Japan, wijzen de unieke breuklijnen op het oppervlak van Ganymedes op het gigantische effect van de inslag. Deze inslag zou mogelijk hebben bijgedragen aan het draaien van de maan, vergelijkbaar met hoe de maan van de aarde altijd hetzelfde gezicht naar ons richt.

πŸš€ Kosmische botsing

Ganymedes
– maan van Jupiter –

De impact was zo groot dat het volledige oorspronkelijke oppervlak van Ganymedes werd weggevaagd.

De effecten reikten zelfs dieper: het kan invloed hebben gehad op de inwendige structuur van de maan, waar vermoedelijk een verborgen oceaan van zout water aanwezig is.

Juice-mission

Hoewel Hirata's theorie nog niet definitief is, hoopt men op meer bewijs van de Juice-missie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), die sinds vorig jaar onderweg is naar Jupiter en zijn manen.

Deze missie zal met behulp van geavanceerde instrumenten meer inzicht bieden in de geologische structuur van Ganymedes en mogelijk de hypothese van Hirata verder onderbouwen.

πŸš€ Kosmische botsing

Hemellichaam
– impressie Langeman –

Professor Leigh Fletcher van de Universiteit van Leicester benadrukte tenslotte dat de manen van Jupiter al miljarden jaren worden gebombardeerd door objecten uit de ruimte, wat goed zichtbaar blijft op hun oppervlak.

De Juice-missie zal helpen om de geschiedenis van deze inslagen verder te ontrafelen.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u interesse in ruimtevaart?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!