Chan belooft : 'problemen zorg opgelost'

Article – Chan belooft : 'problemen zorg opgelost'

PARAMARIBO, 5 september 2024 – In een persbericht van de Communicatiedienst Suriname belooft president Santokhi dat de bijna afgestorven zorgsector snel weer gezond zal worden.

Beloften

Verder kondigde ons staatshoofd nieuwe maatregelen aan om de gezondheidszorg in Suriname te verbeteren.

Chan : zorg is essentieel, dat is een belangrijke conclusie

Tijdens een holistisch overleg met de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en het Ministerie van Volksgezondheid werden de problemen in de sector besproken.

Een belangrijk punt tijdens het gesprek was de altijd late betalingen aan zorgverleners en het feit dat hier nooit over wordt gecommuniceerd.

Er zal binnenkort nog minder geld zijn, zo is de voorspelling

Santokhi concludeerde dat dit de sector zwaar onder druk zet. En dat heeft weer invloed op alle niveaus van de zorg, met een groeiend tekort aan financiële middelen in het vooruitzicht.

Santokhi benadrukte dat de zorg belangrijk is voor het land en dat snel handelen noodzakelijk is. Maar dat is iets wat zijn dreamteam aan minister altijd al doet, zo werd er gesuggereerd.

Commissie

Om de situatie te verbeteren, wordt een nieuwe commissie aangesteld dat de voortgang van de verbeteringen nauwkeurig zal volgen.

Ook zullen er bilaterale gesprekken plaatsvinden met het Ministerie van Financiën om de financiële problemen in de zorgsector aan te pakken.

Er komt een holistisch, bilaterale nieuwe commissie

De regering is vastbesloten om zowel op korte als lange termijn te investeren in de zorg. Een gebrek aan geld, kennis, inzet, betrouwbaarheid, beleid en structurele visie is daarbij wel een probleem.

Chan belooft : 'problemen zorg opgelost'

Operatie geslaagd
– Langeman –

Wat wel zal gebeuren, behalve de nieuwe commissie, is nog veel vaker overleg met alle betrokken partijen. Op die manier moeten de problemen structureel aangepakt worden, al is niet duidelijk hoe dat dan zou moeten gebeuren.

Het welzijn van zorgpersoneel blijft hierbij een prioriteit, zo beloofde de president. Dit omdat het essentieel is voor een goed functionerende sector. Waarom ze dan aan alle kanten van hogerhand beschimpt en beboet worden, werd niet verteld.

Nog meer vergaderingen moeten de problemen oplossen

Met deze aangekondigde maatregelen (commissie en vergaderingen – redactie) belooft de regering op de langere termijn een solide basis leggen voor een gezondere toekomst voor de bevolking van Suriname.

Cuba

Intussen is duidelijk geworden dat Nederland niet staat te springen om "haar" medisch personeel of geld aan ons uit te lenen (wat de wens van minister Ramadin was – redactie).

Cuba wordt gevraagd om hulp, nadat ze al was weggestuurd

In plaats daarvan worden onder dwang vanuit Cuba nu Cubaanse artsen ingevlogen, nadat Ramdin ze eerder de laan uit had gestuurd.

Volgens medici in het veld kunnen communicatieproblemen met de Cubaanse artsen leiden tot gevaarlijke medische complicaties. Dit risico ontstaat vooral wanneer patiënten hun klachten niet duidelijk kunnen uitleggen, waardoor artsen mogelijk een verkeerd beeld krijgen van de gezondheidsproblemen.

Er zit ook een groot gevaar bij het invliegen van personeel

Specialisten benadrukken dat het geven van onjuiste of onvolledige informatie over symptomen en de medische geschiedenis de kans op verkeerde diagnoses en behandelingen aanzienlijk verhoogt.

Illustraties

De illustraties, van huisillustrator Langeman, zijn niet bedoeld om de hulp vanuit Cuba te bespotten, maar eerder als knipoog naar de nu ontstane situatie.

Uiteindelijk is alle hulp welkom en waarschijnlijk broodnodig.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Gelooft u dat het gaat helpen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!