TotalEnergies verwacht (zelf) veel geld

Article – TotalEnergies verwacht (zelf) veel geld

PARAMARIBO, 5 september 2024 – Alhoewel de situatie rondom "onze" oliewinning onduidelijk blijft, zegt TotalEnergies er zelf veel geld aan te gaan verdienen.

Aanzienlijke inkomsten

TotalEnergies ziet grote financiële mogelijkheden in ons land, zo heeft het bedrijf gemeld.

De onderneming liet weten dat de activiteiten in het offshore Block 58-project naar verwachting een aanzienlijke bijdrage zullen leveren aan hun eigen, toekomstige kasstroom.

Wat er voor Suriname – letterlijk – in de pijplijn zit, werd niet bekend gemaakt.

Tijdens een recente bijeenkomst waar de resultaten van het tweede kwartaal en eerste halfjaar van 2024 werden gepresenteerd, verklaarde CEO Patrick Pouyanne dat de ontwikkeling van het Surinaamse olieveld in een snel tempo plaatsvindt.

Definitieve keuze

De Final Investment Decision (FID) wordt binnen een jaar na de afronding van de beoordeling in september 2023 verwacht; dat is dus binnen nu en drie weken.

Bedragen

TotalEnergies financiert het overgrote deel van het project helemaal zelf, waardoor ze bijna alle inkomsten in eigen huis zullen behouden.

De jaarlijkse kasstroom van het project wordt bij de huidige olieprijzen geschat op ongeveer 4 miljard dollar.

Dat lijkt veel geld, maar alleen de investering in Blok 58 gaat het bedrijf al rond de 9 miljard kosten.

Een klein deel van dit bedrag zal naar de Surinaamse overheid gaan die het weer direct aan de schuldeisers moet afstaan. De rest van de winst zullen TotalEnergies en Apache onderling verdelen.

Snelle keuze

Het is mogelijk dat TotalEnergies de "FID" al voor eind september 2024 aankondigt.

Dit besluit hangt nauw samen met de recente vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt, zoals overeenkomsten met de Surinaamse autoriteiten over de ontwikkeling van de velden.

TotalEnergies verwacht (zelf) veel geld

Boorplatform
– what's in for us? –

CEO Pouyanne heeft aangegeven dat Suriname een belangrijke rol speelt in de positieve toekomstplannen van het bedrijf zelf tot 2030.

De officiële aankondiging van de FID kan mogelijk plaatsvinden tijdens de volgende Investor Day in New York op 2 oktober 2024.

Nog even geduld, dus...

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is ons land goed voorbereid op de toekomstige olie-ontwikkelingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!