🧪 Onbekende virussen in smeltend ijs

Article – 🧪 Onbekende virussen in smeltend ijs

PARAMARIBO, 5 september 2024 – Wetenschappers hebben meer dan 1.700 stuks aan zeer oude virussen ontdekt die diep in een gletsjer in het westen van China verborgen lagen.

Onbekend leven

De meeste van deze virussen waren tot nu toe onbekend.

Deze ontdekking wekt zorgen dat de opwarming van de aarde, en daarmee het smelten van ijs, gevaarlijke pathogenen zouden kunnen vrijgeven, wat in theorie een pandemie zou kunnen veroorzaken.

Pathogenen

Pathogenen zijn ziekteverwekkende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten die ziektes kunnen veroorzaken bij mensen, dieren of planten.

Ze dringen het lichaam binnen, vermenigvuldigen zich en verstoren normale lichaamsfuncties, wat leidt tot infecties of ziekten.

Het immuunsysteem probeert deze ziekteverwekkers te bestrijden om het lichaam gezond te houden.

Onderzoekers hebben deze virussen gevonden in een ijsmonster van 300 meter lang, afkomstig van de Guliya-gletsjer op het Tibetaanse Plateau.

Sommige van deze virussen zijn naar schatting maar liefst 41.000 jaar oud en hebben minstens drie grote klimaatomslagen overleefd, van koude naar warmere perioden.

Klimaat

Het onderzoek biedt niet alleen inzichten in oude micro-organismen, maar toont ook hoe virale gemeenschappen veranderden met de klimaatomstandigheden in het verleden.

Hoewel de ontdekking van deze virussen op het eerste gezicht beangstigend lijkt, is er goed nieuws.

🧪 Onbekende virussen in smeltend ijs

Onderzoekers in Tibet
– met en zonder mondkapje –

Volgens de onderzoekers vormen de gevonden virussen geen gevaar voor de gezondheid van mensen, dieren of planten.

Ze kunnen namelijk alleen archaebacteriën en andere eencellige organismen infecteren.

Archaebacterie

Een archaebacterie is een type eencellig micro-organisme dat behoort tot de oudste levensvormen op aarde.

Ze verschillen van gewone bacteriën doordat hun celwand en genetisch materiaal uniek zijn en beter bestand tegen extreme omgevingen zoals hete bronnen en zoutmeren.

Archaebacteriën spelen een belangrijke rol in het afbreken van organisch materiaal en zijn van groot wetenschappelijk belang voor het begrijpen van vroege levensvormen.

De virussen zijn belangrijk voor de wetenschap omdat ze inzicht geven in hoe micro-organismen in de toekomst zouden kunnen evolueren, vooral nu het klimaat opnieuw grote veranderingen ondergaat.

Door deze virussen te bestuderen, hopen wetenschappers een beter beeld te krijgen van hoe microbiële gemeenschappen zich aan het milieu aanpassen.

Smeltend ijs

Hoewel de virussen uit dit onderzoek geen directe dreiging vormen, is de bezorgdheid over pathogenen uit smeltende gletsjers reëel.

Anthraxspoor

Een anthraxspoor is een inactieve vorm van de bacterie Bacillus anthracis, die anthrax veroorzaakt.

Deze sporen zijn extreem resistent tegen hitte, kou en chemische middelen, waardoor ze lange tijd in de omgeving kunnen overleven.

Wanneer de sporen worden ingeademd, ingeslikt of via wondjes in het lichaam komen, kunnen ze reactiveren en de dodelijke ziekte miltvuur veroorzaken.

In 2016 ontsnapten bijvoorbeeld anthraxsporen uit een bevroren karkas in het Siberische permafrost. Dit leidde toen tot een uitbraak waarbij tientallen mensen ziek werden en één kind overleed.

🧪 Onbekende virussen in smeltend ijs

Virussen in smeltend ijs
– Langeman Produkties –

Ondanks deze incidenten wordt er benadrukt dat niet al het smeltwater gevaarlijk is.

Een gletsjeronderzoeker verklaarde onlangs dat smeltwater van gletsjers in sommige gevallen "het schoonste water is dat je kunt drinken".

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Eeuwenoude virussen... maakt u zich zorgen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!