Speelt Nurmohammed vals?

Article – Speelt Nurmohammed vals?

PARAMARIBO, 5 september 2024 – Het is inmiddels algemeen bekend dat minister Nurmohammed een nieuwsmedium met de grond gelijk wil maken, omdat deze hem wees op zijn Grondwettelijke taken.

Oneigenlijk

Naar nu blijkt had minister Nurmohammed oneigenlijk gebruik gemaakt van zijn positie als minister door ook de Staat Suriname er bij te betrekken.

Starnieuws – het medium dat volgens hem kapot gemaakt moet worden – werd dus door zowel de minister als de Staat aangeklaagd.

Enkele dagen later trok de Staat zich terug uit de rechtszaak, omdat ze er helemaal geen belang bij heeft en zich afvraagt waarom Nurmohammed hun lastig valt met zijn probleem.

Vakantie

Riad probeerde eerst nog de rechtszaak te vertragen door te melden dat hij op vakantie wilde gaan, maar daar was Starnieuws het niet mee eens.

Als de minister zo nodig de vrije pers wil slopen, dan kan dat weekje vakantie wel wachten.

De zaak van Nurmohammed vs. Starnieuws gaat dus nog wel door, maar Riad (die overigens niet aanwezig was bij het rechtsgebouw) eist nu dat dit achter volledig gesloten deuren gebeurd.

Speelt Nurmohammed vals?

Nurmohammed, erger je niet
– Langeman –

Niemand mag weten hoe de rechter bepaalde zaken ziet, welke argumenten er worden gebruikt in het verweer en hoe het juridische proces zich exact ontvouwt.


Van de rol

Met andere woorden; de zaak die Nurmohammed heeft aangespannen is "van de rol" gehaald.

Rolzitting

Een rolzitting is een openbare rechtszitting waarin administratieve zaken worden behandeld, in plaats van inhoudelijke juridische kwesties.

Het wordt gebruikt om zittingen in te plannen, de voortgang van zaken te controleren en andere procedurele zaken te regelen.

Tijdens een rolzitting worden er nog geen diepgaande discussies of oordelen over de inhoud van de zaak gegeven.

Door de zaak van de rol te halen, moet het hele proces dus buiten het oog van de camera afgehandeld worden.

Als een rechtszaak van de rol wordt gehaald, betekent dit dat de zaak niet (juridisch) verder wordt behandeld.

Dit kan op verzoek van een van de partijen gebeuren, bijvoorbeeld omdat de aanklager een schikking wil bereiken met de aangeklaagde, of omdat de zaak niet verder wordt vervolgd.

Slapende doofpot

De zaak verdwijnt dan van de lijst met te behandelen zaken (de juridische rol – redactie), maar kan later wel opnieuw worden ingediend als dat nodig is.

Feitelijk kan de kwestie zo ook in slaap worden gesust in de hoop dat de media er verder geen aandacht meer aan besteed.

Het ministerie van OW, de werkgever van Nurmohammed, wilde niet reageren op de ontwikkelingen.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou de zaak in alle openheid moeten worden behandeld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!