Onderwijs stort verder in

Article – Onderwijs stort verder in

PARAMARIBO, 6 september 2024 – Werkelijk niets op het Ministerie van Onderwijs lijkt onder leiding van minister Henri Ori nog goed te gaan, en tot overmaat van ramp blijken veel docenten al negen maanden niet uitbetaald.

Vakantieschool

De vakantie is in volle gang, maar voor veel studenten en docenten valt er weinig te genieten.

Omdat alle studenten jarenlang overgingen zonder daadwerkelijk gestudeerd te hebben, worden de examenresultaten elk jaar slechter.

Om dat te corrigeren heeft minister Ori bedacht dat de slechte leerlingen vrijwillig naar een vakantieschool kunnen gaan.

Het probleem is dat er over het plan totaal niet is nagedacht, waardoor er nu overvolle klassen vol niet-gemotiveerde leerlingen zijn en tegelijk een groot tekort aan docenten.

Er is namelijk geen geld en dus word verwacht dat die laatste dan ook maar vrijwillig voor de klas gaan staan, hopend dat ze ooit uitbetaald worden.

Het gevolg van de slechte uitwerking is weer dat zowel leerling als docent er eigenlijk geen zin meer in hebben en er daadwerkelijk niets gepresteerd wordt.

Op die manier is niet alleen de vakantie weg, maar ook de kans om toch te slagen en iets van je leven en daarmee ons land te maken.

Negen maanden

Naar nu blijkt hebben ook de reguliere docenten last van het chronische geldtekort en meldden sommigen dat ze maar liefst negen maanden zonder salaris zitten.

Veel leerkrachten die werkzaam zijn op EBG-scholen wachten al meer dan ruim een half jaar op hun salaris.

Volgens insiders is het zelfs onduidelijkheid of ze ooit uitbetaald zullen worden, er is absoluut geen geld meer en het kan de minister allemaal blijkbaar weinig schelen.

Onderwijs stort verder in

Stapel boeken
– voor alles instortte –

Sommige docenten werd, nadat ze waren aangenomen, verteld dat de betaling pas na zes maanden zou volgen.

In juni van dit jaar kregen ze te horen dat ze toch niet uitbetaald zouden worden omdat de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, geen goedkeuring had gegeven om middelen vrij te maken; minister Ori was vergeten dat te regelen.


Schulden opgebouwd

Hoewel de docenten hoopten dan toch in juli of augustus hun salaris te ontvangen, is ook dat niet gebeurd.

Inmiddels hebben veel leraren noodgedwongen maandenlang geld moeten lenen om toch rond te kunnen komen en hun belangrijke werk te blijven doen.

Sommige docenten overwegen zelfs juridische stappen tegen de minister en zijn ministerie, maar ze hebben geen tijd en, of middelen om dit te bekostigen.

De meesten geven aan dat ze nu gewoon hun salaris willen ontvangen om zo de schulden af te lossen.

Daarna nemen ze ontslag en is ons land weer handenvol docenten lichter.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hoe vindt u dat minister Ori zijn departement leidt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!