Peiling verkiezingen 2025

Article – Peiling verkiezingen 2025

PARAMARIBO, 7 september 2024 – Tot aan de verkiezingen van 25 mei 2025 houdt deze app onder haar lezers met regelmaat een peiling (prognose) waarvan de uitslagen in dit artikel zullen worden besproken.

Duiding

Om te beginnen is het belangrijk te melden dat dit een peiling is onder de lezers van deze app.

Dat is van belang voor twee zaken;

  1. Het is een peiling, geen definitieve uitslag;
  2. Het is een peiling onder een selecte groep;

Wat punt 1 betreft zal duidelijk zijn dat de enige echte uitslag die van 25 mei 2025 is. De app houdt weliswaar om de zoveel maanden een tussentijdse peiling, maar die is enkel bedoeld als indicatie en als tool om een gerichte discussie te kunnen houden.

Punt 2 is wellicht wat lastiger te duiden, maar het komt er op neer dat deze app niet representatief is voor het stemgedrag van alle Surinamers.

De partij van Santokhi blijft populair en de allergrootste

Aan de ene kant omdat niet elke Surinamer deze app gebruikt (maar het doorsturen van deze app naar uw vrienden en bekenden staat natuurlijk altijd vrij 🙃) en aan de andere kant omdat deze app enkel gebruikt wordt door Surinamers / SuriNeds die per definitie interesse hebben in het volgen van alle nieuwsontwikkelingen.

Biased

Door de afgebakende doelgroep (mensen met interesse in nieuws) ontstaat er een sterke bias (vooringenomenheid) wat de duiding van politieke voorkeur betreft.

Mensen die geen zin hebben om het nieuws te lezen zullen deze app niet gebruiken en brengen dus ook niet hier hun stem uit.

Dat kan betekenen dat een bepaalde partij (die een sterke achterban zou kennen die het nieuws niet volgt) hier helemaal niet in de stemming wordt meegenomen.

Natuurlijk staat de app open voor iedereen, maar het is wel van belang te realiseren dat de doelgroep (waarschijnlijk) niet volledig representatief is voor de daadwerkelijke stemming in 2025.


Mei 2025 (maand 5)

In mei 2024 is de eerste peiling gehouden onder de lezers en daarbij horen de volgende uitslagen.

Politieke Partij Percentage
A20 5%
ABOP 2%
BEP 2%
DA91 8%
DNW 1%
DOE 2%
HVB 1%
NDP 16%
NPS 18%
PALU 2%
PL 1%
PRO 1%
SDU 1%
SPA 1%
STREI! 1%
VHP 26%
VVD 1%
Overig 11%

Om te voorkomen dat mensen denken dat deze app door de NDP wordt betaald of door de VHP wordt ontwikkeld, zijn alle (bestaande) partijen in het overzicht opgenomen.

Omdat dit er nogal veel zijn, is wel besloten om enkel de partijen die meer dan 5% hebben behaald, of tot "de bekende groep" behoren (die momenteel in de regering of oppositie zitten) dik af te drukken.


Duidelijk is dat de VHP in mei 2024 de allergrootste partij van ons land zou worden (nogmaals, wat betreft de lezers van deze app). Ondanks alle schandalen die (ook) deze partij voortbrengt, de voortdurende aanvallen naar de media en het mislukken van veel beleid in veel ministeries behoudt men dus het vertrouwen dat het dankzij / onder de VHP ooit goed komt.


Verder leken de NDP en NPS in die maand verwikkeld in een echte nek-aan-nek race. Van belang is dat de NDP op dat moment nog geen nieuwe voorzitter had en de strijd tussen Simons en Abrahams in volle gang was. Ondanks het roemruchte / beruchte verleden van de partij lijkt ze dus verre van uitgeschakeld, een tendens die door andere media vaak wel wordt gesuggereerd.


Verder valt op dat kleine partijen als A20 en DA91 onder de lezers samen meer dan 10% zouden halen. Alhoewel dat in zetels niet veel zoden aan de tropische dijk zet, lijkt men toch uit te wijken naar partijen die niet tot "de grote vijf" behoren.


Tenslotte is er slecht nieuws, wat deze peiling betreft, voor gevestigde partijen als ABOP en PL. Die laatste haalt maar 1% van de stemmen, wat feitelijk 0% is omdat de poll nooit minder dan 1% kan geven aan een keuze. Dit kan, net als de magere score voor ABOP, een gevolg zijn van de biased insteek van de peiling. Wellicht is de aanhang onder de Javanen en Aucaners / deels Saramaccaners in deze app ondervertegenwoordigd (alle partijen staan open voor iedereen, maar richten zich tot op de dag van vandaag vaak toch nog op een specifieke, etnische doelgroep).

Peiling verkiezingen 2025

Oranje, paars, geel en rood
– alle partijen van de partij –


Juli 2025 (maand 7)

Politieke Partij Percentage
A20 5%
ABOP 3%
BEP 2%
DA91 7%
DNW 1%
DOE 2%
HVB 1%
NDP 18%
NPS 17%
PALU 2%
PL 1%
PRO 1%
SDU 1%
SPA 1%
STREI! 1%
VHP 26%
VVD 1%
Overig 10%

Voor de peiling van juli 2024 geldt hetzelfde als die van mei; alleen de partijen in de DNA en/ of partijen die meer dan 5% hebben gehaald zijn voor de leesbaarheid uitgelicht.


Twee maanden na de eerste peiling blijft de VHP de grootste en meest populaire partij van ons land, met 26% van de stemmen. Wat jullie betreft mag Santokhi dus terugkeren als president en is de kans groot dat veel van de ministers uit zijn dreamteam ook tussen 2025 en 2030 de lakens gaan uitdelen.


Interessant is dat de NDP in opmars (van 16 naar 18%) is en zelfs groter geworden (onder de lezers van deze app) dan de NPS. Aangezien de app klein van stuk is en veel mensen (die NDP zouden gaan stemmen) de app wellicht helemaal niet gebruiken, kan die partij dus nog wel voor een verrassing gaan zorgen in 2025.


Ook ABOP wordt wat populairder en krijgt er een procent bij, maar PL lijkt onder de lezers simpelweg niet meer te bestaan; 0 zetels voor Somo?


De relatief goede score voor alternatieve partijen als DA91 en A20 lijkt in mei 2024 geen toeval te zijn geweest, want in juli van dit jaar scoren ze net zo goed of zelfs beter.

Conclusie

Een voorzichtige conclusie is dat de strijd, wat jullie betreft, in mei 2025 dus tussen de VHP van Santokhi en de NDP van Simons zal gaan.

De NPS scoort goed, maar lijkt niet het voortouw te kunnen nemen en zal hooguit ingezet worden als opvulmiddel om het vereist aantal zetels te behalen voor een nieuwe regering.

Ondanks alles lijkt de NDP een serieuze kandidaat te blijven

De ABOP en PL die na een kort huwelijk alweer met ruzie uit elkaar gingen zijn niet populair en de beloofde 100.000 stemmen van zowel Brunswijk als Somohardjo zijn wat jullie betreft dus niet realistisch.


En de president wordt...

Deze maand wordt de derde peiling onder de lezers van de app gehouden en die zal komende week aangevuld worden met een nieuwe poll.

Eerder is namelijk de vraag gesteld wie jullie, los van de partij, het liefste in 2025 als president zouden zien.

Persoon Percentage
Gregory Rusland 14%
Chandrikapersad Santokhi 25%
Jennifer Geerlings-Simons 27%
Ronnie Brunswijk 3%
Paul Slamet Somohardjo 2%
Ronny Asabina 3%
...anders 26%

Ook hier zijn de kandidaten van de VHP (Santokhi) en NDP (Simons) onder de lezers van de app het meest populair.

Na het weekend zal er om die reden een nieuwe peiling gehouden worden waarbij er slechts twee opties zijn, gebaseerd op jullie eerdere stemgedrag.

Wie zien jullie, los van de partij, het liefste als president; Santokhi of Simons?

Maar dat is een vraag voor de toekomst, dus laten we ons nu eerst focussen op de politieke peiling van deze maand!

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat valt u op binnen deze peilingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!