President bezoekt Alliance

Article – President bezoekt Alliance

PARAMARIBO, 7 september 2024 – Ruim twee weken nadat Alliance werd getroffen door een dijkdoorbraak heeft president Santokhi de tijd genomen het gebied te bezoeken.

Politieke optocht

Het staatshoofd legde het bezoek niet in zijn eentje af, maar werd vergezeld door een grote politieke optocht.

In zijn kielzog gaven ook de ministers van Volksgezondheid, Ramadhin, en van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Sewdien, en districtscommissaris van Commewijne, Radjab, acte de presence tijdens hun bezoek van 4 september 2024.

Het gebied werd op 20 augustus al getroffen toen een deel van de dijk instortte, wat grote schade veroorzaakte aan eigendommen en de gemoedsrust van de inwoners.

Nurmohammed wist van het gevaar, maar deed bewust niets

Volgens minister Nurmohammed was het hem al lang bekend dat de dijk op instorten stond, maar was dit niet zijn verantwoording, omdat het gebied voor landbouw gebruikt werd en dus Sewdien verantwoordelijk zou zijn geweest.

Geen hulp

Na het incident werd er vanuit de regering aanvankelijk geen enkele vorm van actie ondernomen.

Alleen vicepresident Brunswijk liet zich binnen 24 uur zien en beloofde de mensen ondersteuning. Daarop volgde ook minister Somohardjo en weken later dus de VHP-toppers.

Reparatie

Districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab coördineerde wel, zonder ondersteuning vanuit de overheid, het herstel van de dijk met de hulp van een lokale ondernemer.

De regering bleek geen geld te hebben voor het onderhoud/ de reparatie van de dam en dus deed de persoon in kwestie alles op eigen titel.

Het Nationaal Leger en het NCCR waren van de situatie op de hoogte en zouden na 48 uur inkomen met hulp, maar toen was het leed al geschied en had iedereen zichzelf in veiligheid gebracht.

Beloften

Tijdens zijn bezoek beloofde president Santokhi ditmaal wel van alles en nog wat, wat feitelijk los stond van de dijkdoorbraak zelf.

Zo beloofde hij de bewoners vanuit de regering snelle maatregelen, zoals het hervatten van de bouw van een RGD-woning en het aanvullen van medicijnen voor de gemeenschap.

President bezoekt Alliance

President bezoekt Alliance
– Kabinet van de President –

Binnenkort zal ook een gloednieuwe ambulanceboot operationeel zijn, beloofde hij, om de bewoners nog beter van dienst te kunnen zijn.

Met de aankomende springvloed van 18 oktober (deze vindt gemiddeld om de maand plaats – redactie) zijn verdere maatregelen wel noodzakelijk.

Toekomstige steun

Alhoewel de regering dus niets heeft gedaan – en tegelijk wel op de hoogte was van de precaire situatie – beloofde Santokhi ditmaal dat de bewoners op zijn steun kunnen rekenen.

Alliance krijgt straks bescherming, vanwege de vele toeristen

Zo zou hij de opdracht hebben gegeven dat een graafmachine tot oktober beschikbaar blijft, om bij eventuele nieuwe problemen snel te kunnen ingrijpen. De graafmachine die nu aanwezig is en al het werk doet, is van een ondernemer uit het gebied die zelf alles bekostigd.

"We zullen alles doen om de gemeenschap te ondersteunen," benadrukte de president tenslotte, "want Alliance is belangrijk als agrarisch gebied en kent straks een enorm toeristisch potentieel."

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had men zich eerder moeten laten zien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!