⌛ Suriname, het tweede Congo?

Article – ⌛ Suriname, het tweede Congo?

PARAMARIBO, 7 september 2024 – Net als Suriname is Congo zeer rijk aan grondstoffen, maar ondanks deze natuurlijke rijkdom is het een van de meest arme, corrupte en gevaarlijke landen van Afrika geworden.

Rijkdom

Zoals gezegd is Congo rijk aan waardevolle grondstoffen zoals kobalt, koper en mangaan, maar deze rijkdom heeft het land niet de welvaart gebracht die ooit werd beloofd.

Het land zou rijk moeten zijn, maar is straat en straatarm

Steeds duidelijker wordt hoe deze natuurlijke rijkdommen juist hebben bijgedragen aan de economische en sociale achteruitgang van het land.

Kobalt

Kobalt is een metaal dat voornamelijk wordt gebruikt in batterijen en elektronica, zoals smartphones en elektrische auto's.

Het is essentieel voor het opslaan van energie en komt vaak voor in combinatie met koper en nikkel.

Kobaltwinning vindt vooral plaats in landen als Congo, waar de omstandigheden vaak moeilijk en onveilig zijn.

Congo had ooit de potentie om een welvarende natie te worden, vergelijkbaar met Silicon Valley in de Verenigde Staten.

Maar het liep totaal anders...

Grote vloek

De rijkdommen werden aanvankelijk redelijk succesvol door Belgische koloniale machten geëxploiteerd (Congo was ooit een kolonie van België – redactie).

Maar de goede en correcte leiding raakte al snel in verval door corruptie en wanbeheer na de onafhankelijkheid van het land in 1960.

⌛ Suriname, het tweede Congo?

Mijnbouw Congo
– impressie Langeman –

Vooral onder het bewind van de beroemde en beruchte Mobutu verslechterde de situatie in het land aanzienlijk.

Wat had moeten leiden tot vooruitgang, veranderde in een grote vloek, veroorzaakt door mismanagement, nepotisme, zelfverrijking en onkunde van de machthebbers.


Kinderarbeid en uitbuiting

Vandaag de dag wordt een groot deel van Congo's kobalt onder erbarmelijke omstandigheden gedolven.

Slavernij, corruptie en armoede maken Congo volledig kapot

Kinderen werken met simpele gereedschappen in gevaarlijke mijnen. Vaak storten de mijnschachten in, met dodelijke slachtoffers als gevolg.

Congo

Congo verwijst naar twee landen in Centraal-Afrika.

De Democratische Republiek Congo (DRC) en Republiek Congo (RC).

DRC is het grootste van de twee en staat bekend om zijn enorme rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, zoals kobalt, goud en koper.

Ondanks deze rijkdom kampt het land met armoede, conflicten en corruptie, vooral als gevolg van de exploitatie van deze hulpbronnen.

Hoewel kobalt essentieel is voor de productie van moderne technologie zoals smartphones, betekent dit voor veel Congolezen een strijd om te overleven.

Toekomst

Naast de interne problemen speelt ook de geopolitiek een belangrijke rol.

China investeert zwaar in de Congolese mijnen, wat bijdraagt aan de toenemende invloed en slavernij binnen het Afrikaanse land.

Europa lijkt het continent juist te negeren onder druk van de linkse politiek. Zij wil niets weten van mijnbouw en (fossiele) grondstoffen, waardoor Congo nu een makkelijke prooi van derden wordt.

Congo wordt het slachtoffer van zowel China als Europa

Doordat Europa niet mag ingrijpen van de links-progressieve partijen, wordt de migratiedruk op de Europese grenzen in de toekomst juist steeds sterker. Voor echte verandering moet er dus iets van binnenuit komen, stellen onderzoekers.

De hervorming van Congo kan alleen slagen als de Congolese leiders kiezen voor transparantie en verantwoordelijkheid.

Wat dat betreft zijn de overeenkomsten met ons land legio, en moeten we goed opletten niet dezelfde toekomst voor onzelf uit te schrijven...

Tekst : historiek.net / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wordt Suriname een tweede Congo?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!