✉️ Ori : 'ik bepaal de wet' (1)

Article – ✉️ Ori : 'ik bepaal de wet' (1)

PARAMARIBO, 8 september 2024 – Een groep van enkele ongeruste ouders heeft onlangs professor Ori, minister van Onderwijs, in kort geding aangeklaagd.

Professor Ori

De groep maakt zich vooral zorgen over de handelswijze van de minister en het feit dat hij het bekende getuigschrift zonder (wettelijke) basis heeft afgeschaft en ingeruild voor een zelfbedacht overgangsrapport.

Ori reageert op de aanklacht, die als kort geding is aangespannen, op de hem bekende wijze.

Ori : 'jullie zijn gewoon te dom om mijn intellect te begrijpen'

Zo zouden de ouders feitelijk "te dom zijn om zijn intellect op waarde te schatten", hebben ze geen verstand van curriculum en zouden ze worden aangestuurd door "duistere krachten die uit zijn op sociale onrust".

Wel erkent hij dat er inderdaad geen (grond)wettelijke basis bestaat voor zijn belangrijkste aanpassingen, maar dat dit wel gewoon door de beugel kan.

Uitgebreid verweer

In een uitgebreid verweer dat vijf pagina's beslaat, heeft de jurist mr. R. Lala, namens onze minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, professor Henri Ori, gereageerd op de bezwaren van een groep bezorgde burgers.

De groep burgers heeft de minister in een kort geding aangeklaagd vanwege de invoering van vernieuwingen in het onderwijssysteem.

Burgers : 'Ori is rampzalig bezig voor ons onderwijssysteem'

Volgens de eisers zouden deze veranderingen rampzalige gevolgen hebben voor de leerlingen in Suriname.

De kern van het verweer is dat de minister handelde binnen zijn wettelijke bevoegdheden en dat de hervormingen al sinds 2004 gaande zijn, met als doel het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs.

Lala benadrukt dat het nieuwe systeem, dat een tienjarig basisonderwijs introduceert, een noodzakelijke stap is om de overgang naar vervolgonderwijs te versoepelen en leerlingen betere kansen te bieden.

Geen wetgeving

Toch erkent de advocaat dat er op dit moment nog geen wettelijke basis is voor het nieuwe onderwijssysteem.

Ori stelt echter dat dit systeem als pilotproject is geïmplementeerd om knelpunten aan het licht te brengen en aan te passen en daarbinnen "kan hij simpelweg alles doen dat hij goed vindt".

Ori handelt nu zonder dat daar een wettelijke basis voor is

Volgens Lala is de minister nog druk bezig met het ontwikkelen van de benodigde juridische basis, en zijn de wetsvoorstellen in behandeling bij de Staatsraad. Dit zou verklaren waarom de hervormingen al zijn ingevoerd zonder formele wetgeving.

✉️ Ori : 'ik bepaal de wet' (1)

Ori doceert
– Langeman Produkties –

Een belangrijk twistpunt is zoals gezegd de afschaffing van het getuigschrift na het achtste leerjaar, dat vervangen is door een overgangsrapport.

De eisers stellen dat dit de kansen van leerlingen schaadt, maar Lala betoogt dat dit een logische aanpassing is in lijn met de uitbreiding van het basisonderwijs.

Geen schade

Professor Ori wijst erop dat het belang van de leerling centraal staat in deze hervormingen en dat de veranderingen niet plotseling zijn doorgevoerd, maar zorgvuldig zijn voorbereid en wettelijk verankerd.

Verder wordt in het verweer betwist dat er sprake is van spoedeisendheid of ernstige schade.

De burgers moeten hun mond houden, want Ori bepaalt

Er wordt gesteld dat de hervormingen in het onderwijs juist bedoeld zijn om leerlingen beter voor te bereiden op hun toekomst.

Volgens Lala zijn de vorderingen van de eisers ongegrond en moeten zij worden afgewezen.

Arrogante toonzetting

Wat volgens de groep ongeruste Surinamers opvalt in het verweer, is de neerbuigende toon waarmee Ori de bezorgde ouders toespreekt.

Ori betwijfelt in zijn repliek openlijk hun kennis van de materie en stelt dat zij zich "niet correct en genoegzaam" hebben verdiept in zijn onderwijsvernieuwingen.

Ori : 'jullie kiezen er zelf voor om dom en onwetend te zijn'

Hun bezwaren worden afgedaan als onwetend en ongefundeerd, en hij suggereert zelfs dat de eisers zich moedwillig afsluiten voor de informatie die beschikbaar is gesteld.

De ouders worden neergezet als zijnde niet op de hoogte van het systeem, terwijl de minister zichzelf en zijn hervormingen verheven boven kritiek plaatst.

Deze arrogante houding is volgens de aanklagers tekenend voor de manier waarop minister Ori, via zijn advocaat, de situatie benadert.

Het lijkt alsof hij zich onaantastbaar waant, boven de zorgen van burgers en ouders, en elke vorm van kritiek eenvoudigweg wegwuift.

Volgens Ori zijn de bezorgde ouders uit op sociale onrust

Op een gegeven moment impliceert Ori zelfs dat de ouders helemaal niet integer bezig zijn en alleen maar sociale onrust wensen te creëren. Daarmee suggereert hij dat ze politieke (bij)bedoelingen hebben en de zittende regering via een opstand omver zouden willen werpen.

Ik, Ori

Ori's leiding lijkt gekenmerkt door een autoritaire en afstandelijke stijl, waarbij hij zichzelf op een voetstuk plaatst en weinig ruimte laat voor dialoog of begrip.

Deze houding heeft – in de ogen van de burgers – niet alleen de juridische toon van het verweer bepaald, maar lijkt ook een spiegel te zijn van hoe hij zijn ministerschap invult.

Overstromend van minachting voor kritiek en een zelfgenoegzaamheid die zeer schadelijk is voor het vertrouwen in zijn leiderschap.

Verentwoording

Voor de transparantie is de volledige brief (van vijf A4 vellen) in een los artikel gepubliceerd.

Vanwege de leesbaarheid en het overzicht staat deze afgedrukt in een tweede, aanvullende publicatie in de app.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Steunt u Ori of toch de groep verontruste ouders?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!