Bouva : 'jullie zijn misbruikt!'

Article – Bouva : 'jullie zijn misbruikt!'

PARAMARIBO, 8 september 2024 – NDP-parlementariër Melvin Bouva beweert dat tijdens de vorige verkiezingen veel misleidende politici naar het district Sipaliwini zijn getrokken.

Bamie

Deze mensen zouden de bewoners aldaar met valse beloften hebben aangespoord om op hen te stemmen.

Volgens Bouva zouden sommige politici "zelfs" samen met de inwoners bamie hebben gegeten om hun vertrouwen te winnen.

"Wanlo valse boskopuman ben de na mindri tyari wanlo valse belofte kon", (valse boodschappers zijn hier geweest met valse beloften) zei Bouva in het dorp Pokigron (de NDP bezoekt deze week het gebied – redactie).

Hij stelde verder dat deze valse beloften de bewoners hadden misleid en dat de NDP daardoor slechts één van de vier beschikbare zetels had gewonnen.

De ABOP en de BEP behaalden ieder ook één zetel, terwijl de VHP 500 stemmen wist te verzamelen, maar geen zetels kreeg.

Bouva concludeerde voor zichzelf ook dat een van de VHP-trekkers uit de verkiezingen van 2020 inmiddels alweer is teruggekeerd naar de paarse partij.

Kiesstelsel

Met het nieuwe (landelijke) evenredigheidssysteem is het volgens Bouva nu belangrijk dat de kiesgerechtigden in Sipaliwini over acht maanden massaal naar de stembus gaan om hun invloed uit te oefenen.

Door het nieuwe stelsel hebben bewoners van buiten Paramaribo vanaf 2025 veel minder invloed en zijn van ondergeschikter belang wat de waarde van hun stem en de zetelverdeling betreft.

Dit pakt goed uit voor partijen als de VHP (en in mindere mate NDP), maar kan desastreus zijn voor kleinere partijen als de ABOP / PL en BEP (vanwege de woonplaats van hun electoraat – redactie).

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Welke partij is het meest integer in haar verkiezingsprogramma?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!