✉️ Is Natio (te) Nederlands?

Article – ✉️ Is Natio (te) Nederlands?

PARAMARIBO, 8 september 2024 – Ons Surinaams team speelde in verband met de Nations League vorige week tegen buurland Guyana.

Emotieloos

Uiteindelijk werd het een 3-1 overwinning voor Natio, maar overtuigend was het niet.

Natio was niet overtuigend en speelde niet met overtuiging. Er was totaal geen emotie af te lezen van de gezichten van de "Surinaamse" spelers op het veld, die allen een buitenlandse nationaliteit bezitten.

Er werd weer heel voorzichtig gespeeld, op Emanuel Pherai na. Die was de enige speler die risico’s nam en naar voren stootte.

Suriname heeft wat ons betreft dus toevallig van Guyana gewonnen.

Natio heeft nauwelijks volledige kansen gecreëerd, en halve kansen vlogen nog net en met puur geluk in het doel van de tegenstander.

Na de doelpunten was van enige euforie of blijdschap niets af te lezen bij onze spelers.

Het leek alsof ze een fout of een zonde hadden begaan.

Het had er veel van weg dat de Natio-spelers noodgedwongen hun plicht vervullen.

Discriminatie

We hebben de bondscoach eens ervan beschuldigd dat hij discrimineert op basis van nationaliteit.

En dat is bevestigd.

Suriname heeft inmiddels al een profcompetitie, waarvan de eerste editie succesvol achter de rug is. Het is duidelijk dat het niveau van het Surinaams voetbal vooruit is gegaan.

Robinhood is vorig jaar Caribisch kampioen geworden met een indrukwekkende tournee in de tweede en daarna de hoogste klasse van Caribische clubtoernooien. Er behoren meer Surinaamse spelers ingezet te worden in de wedstrijden van Suriname!

✉️ Is Natio (te) Nederlands?

Nederlands Natio
– Langeman –

Wij zijn zelfs voorstander van een meerderheid van Surinaamse jongens die in de lokale competitie of in de Caribbean spelen. Deze groep kan met jongens met een Nederlandse nationaliteit worden aangevuld.

Surinaamse spelers

Surinaamse jongens staan heel anders in een wedstrijd. Het is bij hen duidelijk te zien dat ze voor hun land spelen.

Met de huidige generatie spelers, met als logische hofleverancier Robinhood, zou Suriname met meer veel meer emotie en overtuiging kunnen winnen.

Het is overal in de wereld zo dat het nationaal elftal een kweekvijver is waar de volgende generatie wordt klaargestoomd om het zelfstandige werk te doen.

Nu zijn die tekenen er ook in Suriname, alleen wordt de basis gelegd niet in Suriname met Surinaamse spelers, maar in een ander land.

Dat onze jongens niet mogen spelen, blijkt uit het aantal minuten dat Surinaamse spelers hebben gehad.

Dat was 0,0.

Het is onbekend in welke mate de bondscoach de Suriname Major League eigenlijk volgt. Hij behoort regelmatig op de Surinaamse tribunes aanwezig te zijn, maar de vraag rijst of hij wel in Suriname woont, of elders.

Bejaarden

De wedstrijd van afgelopenh donderdag was qua tempo te vergelijken met een veteranenwedstrijd.

Er is door commentatoren beweerd dat het weer Suriname parten speelde, omdat het warm zou zijn naar "Europese" maatstaven.

Verder is ook beweerd dat de bespeelbaarheid van het speelveld ook te wensen overliet. Maar de spirit binnen het Surinaamse team was precies zoals in de voorgaande, mislukte series onder Stanley Menzo.

Wij hopen dat de Surinaamse groep in Natio (die momenteel op vijf bankzitters met nul speelminuten staat!) groter wordt.

Angstig

Menzo moet erin slagen om van de twee culturen een geheel te maken. Hij kiest voor de weg van de minste weerstand en hij speelt enkel met jongens die Nederlandse nationaliteit hebben.

Hij durft de uitdaging niet aan om van een tweeledige groep een geheel te maken. Zo houdt hij als bondscoach een scheiding in Natio en discrimineert hij tegen de spelers die emotioneel en moreel de dragers moeten zijn van het team.

Het resultaat is het laffe spel dat steeds wordt vertoond.

Suriname heeft onder het nieuwe beleid met jongens met dubbele paspoorten niet veel succes gehad.

Onder Stanley Menzo is Natio ontdaan van emoties en gevoel. Het is een afstandelijke coaches die een veilige afstand bewaart met alles wat Surinaams is.

We hopen dat de SVB de zaak goed evalueert.


Aanvulling uit de app

De spelers van Natio hebben woedend gereageerd op dit ingezonden artikel, dat oorspronkelijk is redactioneel artikel is gepubliceerd in Dagblad Suriname.

Zij hebben besloten als groep nooit meer ook maar één interview aan de krant in kwestie te geven.

Gezien de ernst van de ontstane situatie (naar aanleiding van dit ingezonden artikel – redactie) zien de spelers zich dus genoodzaakt om als volledig team het medium nooit meer te woord te staan.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Het is op punten ingekort om de leesbaarheid te vergroten, zonder de essentie van de boodschap teniet te doen.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Is Natio te Nederlands?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!