Chemische ramp in stuwmeer

Article – Chemische ramp in stuwmeer

PARAMARIBO, 10 september 2024 – Naar nu blijkt heeft zich ruim twee weken geleden een milieuramp van ongekende omvang voorgedaan in ons stuwmeer, dit met alle gevaren voor de volksgezondheid van ons land ten gevolge.

Vrachtwagen vol

Een complete vrachtwagen tot het dak toe geladen met zeer chemische en gevaarlijke stoffen is 14 dagen terug in ons stuwmeer terechtgekomen en heeft daar de lading verloren.

De regering zou op de hoogte zijn gesteld, maar heeft niets gedaan om in te grijpen of de (lokale) bevolking te informeren.

Situatie

Het voertuig viel in het water tijdens een min of meer illegale oversteek op een drijvend ponton.

Hoewel er geen directe persoonlijke ongevallen zijn gemeld, wordt er gevreesd voor ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu.

Er kunnen zo veel chemische stoffen in het water terecht zijn gekomen dat dit een ramp van ongekende omvang kan ontketenen voor onze bevolking.

Vrachtwagen in stuwmeer
augustus 2024

De chemicaliën die in het water terecht zijn gekomen, vormen een zeer groot risico. Niet alleen voor de lokale bewoners, maar uiteindelijk voor ons hele land.

Dodelijk

Het water van het stuwmeer wordt door omliggende dorpen gebruikt als drinkwater, wat directe gevaren met zich meebrengt.

Bovendien kunnen de gevaarlijke stoffen in bijvoorbeeld vissen terechtkomen, die vervolgens door mensen geconsumeerd worden.

Chemische ramp in stuwmeer

Gif in het meer
– impressie Langeman –

Dit vergroot de kans op gezondheidsproblemen voor niet alleen de plaatselijke bevolking, maar ook stedelingen die het water (via bijvoorbeeld grondwater of ondergrondse "lekkages") weer als drinkwater consumeren.

Cyanide

Het incident herinnert direct aan een soortgelijk voorval van een jaar geleden, waarbij tonnen cyanide in hetzelfde meer werden gedumpt.

Destijds werden er ook ernstige zorgen geuit over de gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid, waar uiteindelijk niets mee is gedaan.

Cyanide

Cyanide is een giftige chemische stof die in kleine hoeveelheden dodelijk kan zijn voor mensen en dieren.

Het wordt vaak gebruikt in industrieën zoals de mijnbouw, maar kan ernstige schade aanrichten wanneer het in het milieu terechtkomt.

Cyanide blokkeert de zuurstoftoevoer naar lichaamscellen, wat verstikking veroorzaakt.

Achtergrond cyanide
uitleg en definitie

Na het eerste incident beloofde de regering een grondig onderzoek, maar tot op heden is er weinig tot niets gedaan om de toen ontstane situatie te verbeteren, of zelfs maar de schuldigen ter verantwoording te roepen.

Ook zijn de uitkomsten van het onderzoek nooit gerapporteerd, en is het zelfs onduidelijk of men wel echt iets heeft onderzocht.


Onderzoek gestart

De vrachtwagen is inmiddels, twee weken na data, uit het water gehaald met behulp van een graafmachine.

De zaak wordt momenteel verder onderzocht door de politie en recherche van regio Midden, maar de bezorgdheid onder de bevolking blijft toenemen vanwege het uitblijven van actie door de autoriteiten.

Chemische ramp in stuwmeer

Ons stuwmeer
– wat borrelt er onder water? –

Het feit dat het nieuws nu pas naar buiten komt, terwijl de bevolking al weken wordt blootgesteld aan een wellicht zeer dodelijke chemische mix, belooft weinig goeds wat zowel het onderzoek als de uitkomst betreft.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had de regering toch direct alarm moeten slaan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!