EBS : problemen Albina (niet) opgelost

Article – EBS : problemen Albina (niet) opgelost

PARAMARIBO, 10 september 2024 – Albina is al weken verstoken van betrouwbare energievoorziening en volgens EBS klopt dat, maar is het niet hun schuld.

Volgend planning

De problemen duren al maanden, maar net voordat te Albina de vlam in de pan vloog beweerde EBS dat alles vlak daarvoor was opgelost.

Weliswaar was er nog steeds geen elektriciteit, maar dat had volgens EBS andere oorzaken. Onder de streep duren de problemen dus gewoon voort, maar EBS zegt dat de slechte voorzieningen nu gewoon "als gepland" zijn.

Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft wel officieel zijn spijt betuigd over de gebrekkige energievoorziening en voortvloeiende wegblokkade door bewoners van Albina.

De blokkade werd veroorzaakt door frustratie over de vele stroomonderbrekingen in het gebied.

Slechte communicatie

Volgens de EBS was het probleem echter al op vrijdag opgelost, maar duurde het daarna nog wel "zoals gepland" dagen voort.

EBS beweert dat het de bewoners had geïnformeerd dat de (nieuwe) stroomuitval het gevolg was van onderhoud aan een defecte machine.

Bewoners zelf zeggen echter van niets te weten en ook VP Brunswijk, broer van EBS-directeur Leo Brunswijk, meldde hier niet van op de hoogte te zijn.

Suriname Nieuws
gratis app

De bewoners zeggen echter dat de stroomstoringen zowel voor, tijdens als na het weekend dagelijkse kost zijn, iets wat EBS schoorvoetend leek te bevestigen.

Vicepresident Ronnie Brunswijk kwam vervolgens ter plekke om de bewoners aanvankelijk een hart onder de riem te steken, en werd daarbij vergezeld door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Zwaar bewapend

Waarom die laatste aanwezig was, is niet bekend. Wel werd hij door "extreem zwaar" bewapende militairen en agenten omringd, waardoor er al snel een zeer vijandige situatie in het grensdorp ontstond.

Kenneth Amoksi

Kenneth Amoksi is de huidige minister van Justitie en Politie in Suriname.

Hij werd in 2020 benoemd in deze functie onder het presidentschap van Chandrikapersad Santokhi.

Amoksi heeft een achtergrond in de politie en openbare veiligheid en speelt een belangrijke rol in het handhaven van orde en recht in ons land.

Suriname Nieuws
gratis app

De politie heeft uiteindelijk met veel machtsvertoon de blokkade opgeheven, en de weg is weer vrijgegeven voor verkeer.

Of er verdere acties door de bewoners volgen, is nog niet duidelijk, wel is het zo dat er nog steeds geen betrouwbare stroomvoorziening is.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat is uw mening over EBS?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!