Onderzoek vervuiling stuwmeer

Article – Onderzoek vervuiling stuwmeer

PARAMARIBO, 11 september 2024 – Ruim twee weken nadat een vrachtwagen vol chemische stoffen in het stuwmeer belandde, heeft de regering nu besloten een onderzoek te starten.

Chemisch

Langzaam komen er meer details naar boven over de vrachtwagen die vol met chemische stoffen op 26 augustus in het Afobakastuwmeer terecht is gekomen.

Pas het afgelopen weekend werd het voertuig geborgen, en toen werd ontdekt dat de lading volledig bestond uit een chemische stof genaamd Jinchan.

Deze stof wordt gebruikt in het proces van goudwinning.

Officieel (vanuit de regering – redactie) is er nog niet bevestigd dat het water door de chemicaliën vervuild is. Wel hebben omstanders regelmatig gemeld dat vissen in het meer zelf, en haar directe aftakkingen, dood zijn aangetroffen.

Dit gegeven heeft geleid tot grote bezorgdheid onder de lokale bewoners.


Jinchan

Jinchan is een vervanging van het dodelijke natriumcyanide, een stof waarvan enkele tijd terug ook al tonnen in het stuwmeer zijn verdwenen.

De chemicaliën waar het nu om gaat zou minder dodelijk zijn en als alternatief ingezet worden voor cyanide. Om het te gebruiken is geen aanpassing nodig van het originele cyanidatieproces en de goudwinningsapparatuur nodig.

Onderzoek vervuiling stuwmeer

Jinchan (ter illustratie)
– © arktos.com –

De giftige stof wordt breed toegepast in verschillende goudmijnen in de wereld (waar men zich niet druk maakt om het milieu – redactie).

Het product is niet ontvlambaar, niet explosief, niet oxiderend en niet radioactief, maar wel giftig.

Bewoners

Ludwig Mendelzoon, de districtscommissaris van Brokopondo, werd door alerte bewoners ingelicht over het incident.

Hij benadrukt dat zonder deze meldingen het incident niet aan het licht was gekomen, omdat de betrokkenen nooit een rapportage hadden ingediend.

Mendelzoon betreurt de nalatigheid van de bedrijven en bewoners die met hen samenwerken en benadrukt dat er zorgvuldiger moet worden omgegaan met het milieu.

Onderzoek

In reactie op het incident hebben vertegenwoordigers van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) nu aangekondigd de situatie te gaan onderzoeken.

Men heeft beloofd watermonsters te nemen om de (mogelijke) omvang van de verontreiniging vast te stellen.

Daarnaast heeft het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) uit voorzorg enkele flesjes drinkwater uitgedeeld.

De resultaten van het onderzoek worden door de direct getroffenen in spanning afgewacht, al is er met het vorige cyanide-onderzoek nooit iets gedaan.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Maakt u zich zorgen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!