Visumvrij reizen blijft droom

Article – Visumvrij reizen blijft droom

PARAMARIBO, 11 september 2024 – Een van de vele beloften die president Santokhi (nog) niet heeft ingewilligd, is het visumvrij reizen naar ons land.

Belofte

De verwachtingen waren hoog gespannen toen Chandrika beloofde "binnen enkele maanden" het Surinaamse visum af te schaffen, zodat (vooral) SuriNeds ons land veel makkelijker zouden kunnen bezoeken.

Dat zou vervolgens weer goed zijn voor de economie met positieve spin-offs naar bijvoorbeeld investeerders, toerisme en transport.

In plaats van het visum af te schaffen, is de prijs om ons land binnen te komen juist flink verhoogd, is de procedure een stuk ingewikkelder gemaakt en moet men binnenkort zelfs (veel) meer betalen om Suriname ook weer te mogen verlaten.

De toch al spaarzame toeristen en ondernemers worden op de manier sneller weggejaagd dan binnengehaald, zo is de vrees binnen de branche.

Indonesië

Veel SuriNeds zijn dan ook teleurgesteld, juist omdat het bijvoorbeeld wel mogelijk is om sinds kort zonder visum af te reizen naar Indonesië.

Velen vragen zich af waarom zo'n regeling niet geldt voor ons land, of voor Surinamers die naar Nederland willen afreizen.

De mogelijkheid om visumvrij naar Indonesië te reizen, is door de Indonesische president ingesteld om toerisme en investeringen te bevorderen.

Visumvrij reizen blijft droom

Visum vereist
– Langeman –

Feitelijk exact het tegenovergestelde dan wat onze president heeft besloten; hij wil de grenzen juist zo veel mogelijk sluiten en de prijzen hiervoor flink verhogen.

Hoewel het Indonesische nieuws goed werd ontvangen, wordt er in ons land op gewezen dat we beter visumvrij naar Nederland zouden kunnen gaan.

Hulp geëist

Velen vinden – en eisen – dat Nederland als voormalig kolonisator ons deze grote vrijheid zou moeten gunnen.

Ze wijzen daarbij naar landen zoals Indonesië, maar ook Spanje waar burgers uit voormalige koloniën zonder visum kunnen doorreizen.

Aan de ene kant willen veel Surinamers niets meer met Nederland te maken hebben, maar vinden zij wel dat het voormalige moederland haar grenzen wagenwijd voor ons moet openen.

Ook zou de KLM verlies moeten gaan leiden door de tickets (nog) goedkoper te maken en zou men aan de Noordzee veel geld moeten geven vanwege de slavernij.

Kleine kans

Ondanks deze oproepen blijft de kans op visumvrij reizen naar Nederland voor Surinaamse staatsburgers klein.

Ten eerste gaat Nederland daar niet zelf over, maar wordt dat vooral Europees bepaalt, en ten tweede is het land doodsbang dat er een ware exodus op gang komt, aangezien het in ons land steeds slechter gaat.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Bent u voorstander van visumvrij reizen naar Nederland?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!