Raghoebarsing: 'jullie gaan voelen'

Article – Raghoebarsing: 'jullie gaan voelen'

PARAMARIBO, 11 september 2024 – Na maanden van onderhandelingen is er een akkoord bereikt over een flinke loonsverhoging voor ambtenaren, al meldt Raghoebarsing wel dat hieraan "iedereen moet gaan meebetalen".

Verslechtering

Het besluit zal de samenleving keihard en direct in de portemonnee raken, waardoor iedereen (die geen ambtenaar is) er nog verder op achteruit zal gaan, zo is de vrees.

Het grootste probleem is dat er (ook) onder Santokhi zeer veel ambtenaren zijn bijgekomen die feitelijk niet van waarde zijn. Ze produceren niets, maar kosten wel erg veel geld. Tel daarbij op dat de inflatie gierend hoog blijft en de koopkracht met de maand afneemt door stijgende prijzen.

De directe financiële impact wordt geschat op SRD 835.000.000,- voor de laatste maanden van 2024 en maar liefst SRD 2.500.000.000,- voor 2025.

Geld heeft de regering niet en dus moet alles betaald worden door de "gewone" burger, in de vorm van meer belastingen, minder subsidies en nog hogere prijzen.


Neerwaartse spiraal

Dat dit besluit een neerwaartse spiraal zonder weerga kan vormen met alle desastreuze gevolgen van dien, mag geen verrassing zijn.

Als de prijzen stijgen, de lonen minder (waard) worden en de burger het nog slechter krijgt, zal ook die immers meer loon eisen.

Spiraal

Een economische neerwaartse spiraal is een situatie waarin de economie steeds slechter wordt, vaak door een reeks negatieve gebeurtenissen die elkaar versterken.

Bijvoorbeeld, door hoge werkloosheid daalt de vraag naar producten, wat bedrijven dwingt om nog meer mensen te ontslaan. Dit leidt tot verdere economische krimp.

Het is moeilijk om uit deze vicieuze cirkel te komen zonder ingrijpende maatregelen.

Economische wetmatigheid
achtergrond

Volgens minister Stanley Raghoebarsing – van Financiën en Planning – zal de samenleving via bijvoorbeeld nog hogere belastinginkomsten bijdragen aan de loonsverhoging van ambtenaren, zeven-even of niet.

IMF

De beslissing is overigens semi-illegaal genomen zonder de goedkeuring van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF is wel op de hoogte is gesteld, maar men heeft niet gewacht op antwoord.

Raghoebarsing: 'jullie gaan voelen'

Slechte vooruitzichten
– neerwaarste spiralen –

Sowieso houdt de regering zich bijna niet aan de gemaakte afspraken met het IMF om bijvoorbeeld de koopkracht te versterken en sociale omstandigheden te verbeteren, dus deze overtreding kan er ook nog wel bij – zo zal men wellicht denken.

Eisen IMF

Volgens de eisen van het IMF zou het ambtenarenapparaat flink gesaneerd moeten worden, iets dat de regering heeft nagelaten.

Daarbij zouden de leningen bij het IMF moeten worden ingezet om de afbouw van subsidies minder hard te maken.

Ook daar is geen sprake van, omdat men de talloze miljoenen van het IMF voor creatief inzet ter consumptie, terwijl het strikt bedoeld was om de handelsbalans te stabiliseren en de productie te vergroten.

De regering heeft er dus voor gekozen de maatregel tegen de regels van het IMF door te voeren.

Deels omdat de hulp binnenkort toch al stopt, en aan de andere kant omdat ze van mening is dat het binnen de begroting past zolang de burger het maar betaalt.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Steunt u de almaar doorgaande loonsverhogingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!