✉️ Starnieuws weer gecensureerd

Article – ✉️ Starnieuws weer gecensureerd

PARAMARIBO, 11 september 2024 – Na een opzichtige en mislukte poging van minister Nurmohammed om nieuwsmedium Starnieuws volledig kapot te maken, is deze onafhankelijke nieuwsbron nu alweer gecensureerd.

Nurmohammed

Eerder al is Nurmohammed zelfs door de staat Suriname voor gek verklaard, tijdens zijn poging om een journalist voor het leven te vervolgen (hij eiste SRD 300.000,– per dag per overtreding van Nita Ramcharan – redactie).

Direct daarna heeft hij de rechtszaak angstvallig "van de juridische rol" laten halen, zodat deze nu grotendeels aan het oog van het publiek wordt onttrokken.

Eergisteren werd daarop Marcel Oostburgde criticaster die alle details aanvankelijk had onthuld – van Facebook geschopt en gisteren was het dus de beurt aan Starnieuws zelf.

Alhoewel er officieel niets bekend is waarom de nieuwssite een publicatieverbod op Facebook heeft gekregen, is één en één al snel twee, of zelfs drie – zo menen velen.

Bank

De reden waarom Starnieuws nu (weer) gecensureerd wordt, is omdat het een artikel heeft geschreven over de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname (NOB) en daarbij hun logo had geplaatst.

NOB

De Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB) is een ontwikkelingsbank met de staat Suriname als enige aandeelhouder.

Met de oprichting van de NOB in 1963 nam Suriname het heft in eigen handen om lokale ondernemingen te financieren.

Door Starnieuws kapot te maken, probeert Nurmohammed nu als vertegenwoordigend onderdeel van ons land de lokale ondernemers werkeloos te krijgen.

Ontwikkelingsbank
achtergrond

Nu mag een logo, zolang de huisstijl gerespecteerd wordt, altijd door journalisten worden geplaatst omdat deze het (visuele) citaatrecht hebben.

✉️ Starnieuws weer gecensureerd

Logo NOB
– © NOB 2024 –

Extra amateuristisch aan de hele zaak is dat het niet eens om een logotype gaat, maar om een gratis fontface in een niet-geregistreerde kleurstelling.

Elke beginnend DTP'er maakt zo'n "logo" in minder dan 5 seconden waardoor het zo universeel is dat een bedrijf er feitelijk niet eens rechten aan kan ontlenen.

✉️ Starnieuws weer gecensureerd

Standaard lettertype
– gratis en voor niets –

Natuurlijk heeft Starnieuws opheldering gevraagd bij Facebook, maar deze staat bekend om het feit dat ze niet tot nauwelijks communiceert of bereikbaar is.

Wat dat betreft vertoont ze grote overeenkomsten met de Communicatiedienst Suriname die de afgelopen vijf jaar nog nooit ook maar 1x heeft gereageerd op een contactverzoek vanuit deze app.


Censuur op Facebook?

Er is door Starnieuws overigens wel appeal aangetekend, maar omdat belangrijke gegevens niet worden verstrekt, blijft Starnieuws kansloos achter en mag nu 30 dagen niet live op de site gaan.

Belangrijk om te weten is dat Facebook (bijna) nooit zelfstandig tot censuur overgaat.

Negen van de tien keer wordt ze door haar gebruikers (al dan niet terecht) gewezen op overtredingen. En als ze maar genoeg meldingen binnenkrijgt, grijpt het systeem automatisch in en verbant het personen en nieuwsmedia van haar platform.

Gewraakt artikel

Het gewraakte artikel blijkt daarbij al in mei van dit jaar te zijn gepubliceerd, maar ogenschijnlijk is er voor bepaalde personen dus reden genoeg om de vrije pers hiervoor nog verder aan banden te laten leggen.

Daarbij ging het "verboden artikel" van Starnieuws ditmaal niet over het tot de verantwoording roepen van een mislukte minister, maar over een nieuwe lening.

✉️ Starnieuws weer gecensureerd

Verboden artikel
– lening voor een lening –

Onze regering heeft maanden terug US$ 10.000.000,- geleend om dat bedrag vervolgens weer via de NOB (waar ze zelf enige aandeelhouder van is) uit te lenen als nog duurdere lening aan geselecteerde ondernemers.

Dezelfde ondernemers die nu kapot worden geprocedeerd en gecensureerd door diezelfde bewindspersonen die de lening aanvankelijk hebben afgesloten...

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Jolanda Pengel (persoonlijke titel) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat vindt u van de persvrijheid in ons land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!