Chan : 'nieuwe commissie'

Article – Chan : 'nieuwe commissie'

PARAMARIBO, 12 september 2024 – De vorige commissie die ging over het sociaal programma heeft er zo'n rotzooi van gemaakt, dat deze wordt vervangen door een nieuwe commissie die gaat over het sociaal programma.

Sociaal

President Chandrikapersad Santokhi heeft aangekondigd dat het sociaal programma van de overheid niet efficiënt verloopt, vervuild is en feitelijk gewoon een chaos.

Vanuit zijn holistische visie en kennis van de economie heeft hij daarom besloten te moeten menen dat er een nieuw team wordt aangesteld om het programma op te schonen.

Hoe het kan dat de vorige commissie er zo'n rotzooitje van heeft gemaakt, wat er is gedaan om dat de voorkomen en hoe dit met het nieuwe team in de toekomst niet weer plaatsvindt, meldde hij niet.

Wel vindt het staatshoofd dat het effectiever, transparanter en efficiënter moet worden uitgevoerd.

Overigens is dat ook een eis en zelfs scherp punt van kritiek wat het IMF betreft. De regering voert "slaafs" uit wat ze moeten doen om nog meer leningen aan te gaan, maar verzaakt het vervolgens al jaren om iets met die leningen te doen.

Vergaderingen

De eerste vergaderingen met de ministers van Sociale Zaken en Financiën hebben al plaatsgevonden.

Binnen een week zal het nieuwe team aan de slag gaan om het oude team te vervangen.

Volgens de president zijn de uitgaven voor het sociaal programma de laatste tijd enorm gestegen en is het aantal aanmeldingen flink toegenomen.

Chan : 'nieuwe commissie'

Hoofden genoeg
– voor nieuwe commissies –

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën gaf aan dat het aantal aanmeldingen eerst op 60.000 huishoudens lag, maar dat het snel steeg naar 122.000.

Feitelijk zijn dat zo ongeveer alle huishoudens van ons land, al je uitgaat van vier personen per huishouden.


Fraude en corruptie

Daarnaast loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar fraude binnen het programma.

Volgens de president blijven er meldingen van frauduleuze handelingen binnenkomen. Al deze gevallen worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie voor verder onderzoek.

De overheid ziet zich genoodzaakt om streng op te treden tegen fraude en wil met het nieuwe team zorgen voor een grondige opschoning van de gegevensbestanden.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kent u mensen die een beroep op het sociaal programma doen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!