VES : 'alarmbel luiden'

Article – VES : 'alarmbel luiden'

PARAMARIBO, 12 september 2024 – In aanloop naar de komende verkiezingen luidt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) al rinkelend de alarmbel.

Grote schade

De VES – die volgens president Santokhi nog geen fractie van de economische kennis heeft die hij wel bezit – is bezorgd dat de huidige regering populistische maatregelen gaat nemen.

Net als bij de vorige regering zouden de te nemen beslissingen onze toch als slecht presterende economie op lange termijn aanzienlijk kunnen schaden.

Steven Debipersad, voorzitter van de VES, wijst op eerdere beslissingen van de overheid (bestuurskundig gezien beslaat "de overheid" zowel de vorige, als de huidige regering – redactie) die het land in een economische crisis hebben gebracht.

Onlangs besloot de regering bijvoorbeeld de salarissen van ambtenaren met 20% te verhogen en een koopkrachtversterking van SRD 3.500,– op te nemen in de lonen.

Tot en met 2025 gaat dat de samenleving miljarden aan SRD kosten, waarbij de regering al heeft gemeld dat "de burger het zal gaan voelen" (de lonen worden opgehoest door arbeiders die geen ambtenaar zijn).

Ook kan er hierdoor een zeer negatieve spiraal komen die de economie per cyclus verder naar beneden zal brengen.

De VES stelt kritische vragen over de financiële haalbaarheid van de recente beslissingen.

Belastingen

Hoewel het begrijpelijk is dat ambtenaren compensatie krijgen vanwege de hoge inflatie, vraagt Debipersad zich af waar de overheid het geld vandaan haalt, aangezien ze zelf aangeeft moeite te hebben met het innen van belastingen.

Daarbij kan de inflatie dus aangewakkerd worden, de prijzen stijgen en de economie instorten als ambtenaren meer loon krijgen, zonder dat daar productieverhoging tegenover staat.s


Extra druk begroting

Minister Raghoebarsing van Financiën stelt dat de middelen uit belastinginkomsten zullen komen, maar de VES betwijfelt of dit realistisch is.

VES : 'alarmbel luiden'

Alarmbel
– Langeman –

Er zijn talloze miljarden nodig om dat te bereiken en de regering heeft al aangegeven dat er geen cent is. Zelfs een paar liter benzine voor een politiewagen is feitelijk niet meer haalbaar.

De vraag blijft volgens de VES dan ook legitiem of onze overheid in staat zal zijn de beloofde middelen binnen te halen zonder verdere schade aan de economie.

Leningen

Men is wel bezig via EBS een nieuwe miljardenlening bij Oppenheimer af te sluiten, maar of deze bedoeld is voor consumptie of productie, is niet duidelijk.

De loonsverhogingen zullen dit jaar SRD 835.000.000,- kosten en volgend jaar zelfs oplopen tot SRD 2.500.000.000,-

Wat er daarna gebeurt en hoe alles na 2025 betaald moet worden, is niet bekend gemaakt. "Na ons de zondvloed," lijkt het adagio van de regering te zijn.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Na ons de zondvloed?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!