EBS : 'Brunswijk is dom'

Article – EBS : 'Brunswijk is dom'

PARAMARIBO, 13 september 2024 – Zoals een helaas goed Surinaams gebruik wijst iedereen naar de ander, als er ergens iets fout is gegaan. Zo ook bij EBS waar de RvC nu haar eigen directeur "dom en ondeskundig" noemt.

A no mi

Sam Mehairdjan, lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), heeft stevige kritiek geuit op EBS-directeur Leo Brunswijk, de broer van.

RvC

De Raad van Commissarissen (RvC) is een toezichthoudend orgaan binnen bedrijven, verantwoordelijk voor het controleren van het beleid en de gang van zaken binnen een organisatie.

De RvC zorgt ervoor dat de directie goed functioneert en in het belang van de organisatie handelt.

Leden van de RvC hebben ook de taak om advies te geven aan de directie.

Bestuurskundig orgaan
achtergrond

Tijdens een persconferentie beschuldigde Brunswijk aanvankelijk "een niet nader te noemen RvC-lid" ervan de aanschaf van een generator voor Albina te vertragen. Dit door het voorstel doelbewust niet te ondertekenen.

Mehairdjan noemde deze verklaring onjuist en misleidend.

Jaarplanning

Volgens Mehairdjan heeft de directie van de EBS zelfs nog niet eens een jaarplanning ingediend bij de RvC.

Hierdoor is er simpelweg geen enkele duidelijkheid over de staat van de generatoren in Albina en de kosten voor vervanging. Hij benadrukte dat hij weigert documenten te ondertekenen die niet aan de regels voldoen.

Mehairdjan bekritiseerde verder Brunswijk's gebrek aan expertise in energievoorziening.

EBS : 'Brunswijk is dom'

Na yu!
– Langeman –

Hij veroordeelde het plan van de directie om een 24 jaar oude generator voor 1 miljoen USD aan te schaffen (voor Albina – redactie). Twee van de vier generatoren daar zijn al tijden defect door achterstallig onderhoud.

Volgens Mehairdjan had de directie alternatieven moeten overwegen en meerdere offertes moeten opvragen. Zijn verzet leidde uiteindelijk tot het afblazen van de aankoop.


Babaw sani

Geheel in lijn vinden overigens de vakbonden dat EBS weer nergens verstand van heeft.

Zij zouden geen kennis van elektriciteit en de (kost)prijs hiervan hebben. Daarom hebben de bonden nu zelf een prijs bedacht die volgens hun wel realistisch is.

Santokhi gelooft in de lagere prijs en heeft beloofd deze snel door te gaan voeren.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Waarom wijzen we zo vaak naar anderen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!