🧪 Zonne-energie maakt drinkwater

Article – 🧪 Zonne-energie maakt drinkwater

PARAMARIBO, 13 september 2024 – Alhoewel er in ons land water genoeg is, blijft schoon drinkwater niet voor iedereen haalbaar, of zelfs betaalbaar. Gelukkig kan zonne-energie dat eenvoudig oplossen.

Waterloo

Een team onderzoekers van de (zeer toepasselijke) Universiteit van Waterloo heeft een relatief simpel ontziltingssysteem ontwikkeld dat wordt aangedreven door niets anders dan zonne-energie.

Het apparaat produceert dagelijks volledig zelfstandig tot 20 liter drinkwater per vierkante meter opslag.

Ontzilten

Een ontziltingssysteem is een technologie die zout uit zeewater verwijdert om het geschikt te maken voor consumptie of landbouw.

Het proces scheidt zout en mineralen van het water, vaak door middel van membranen of verdamping.

Het wordt vooral gebruikt in gebieden met weinig toegang tot zoet water.

Waterzuivering
achtergrond

Dit systeem zet 93% van het zonlicht om in bruikbare energie, wat een enorme verbetering is ten opzichte van traditionele ontzilting. Het systeem kan zonder onderbrekingen draaien en voorkomt zoutophoping, wat normaal gesproken weer leidt tot dure onderhoudsbeurten.


Oplossing waterschaarste

Met wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen zonder toegang tot schoon drinkwater, biedt dit apparaat een veelbelovende oplossing.

Niet alleen voor mensen in onze verre binnenlanden, maar wereldwijd ook voor kust– en eilandbewoners.

Werking

Het systeem, dat de natuurlijke watercyclus nabootst, werkt door water te verdampen en vervolgens te condenseren in een gesloten systeem.

Dit voorkomt zoals gezegd verstoppingen door zout en maakt het apparaat veel duurzamer dan de traditionele methoden die vaak onderhoud vereisen...

...iets wat goed uitkomt gezien onze trackrecord op dat gebied.

Drinkwater
achtergrond

Absorbatie

De kern van het apparaat is een combinatie van geavanceerde materialen, zoals nikkelschuim en thermoresponsieve pollen, die zonlicht absorberen en omzetten in warmte.

Hierdoor kan het systeem efficiënt werken en tegelijkertijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water per persoon produceren.

🧪 Zonne-energie maakt drinkwater

Waterzuivering
– impressie Langeman –

Dankzij het compacte formaat en de draagbaarheid is het ook geschikt voor gebruik in afgelegen gebieden met beperkte toegang tot schoon water.

De onderzoekers hopen in de toekomst grotere versies te bouwen, en te testen in zeewater om zo de schaalbaarheid van de technologie verder te evalueren.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zouden we moeten investeren in dit soort oplossingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!