Fake news? de VHP liegt zelf!

Article – Fake news? de VHP liegt zelf!

PARAMARIBO, 13 september 2024 – De VHP liegt en ik heb daar bewijs voor. Zo, dat is een goede binnenkomer, of niet? Maar eerst een opmerking van persoonlijke aard; ik ben geslaagd!

Persoonlijk

Of, nou ja... geslaagd, ik heb mijn tussentijdse examens gehaald voor de opleiding IT Security & Communications die ik in Nederland volg.

Deze opleiding duurt in principe vier jaar en ik heb net de examens afgelegd die mij toegang geven tot het laatste, en echte examenjaar.

Het mooie daarvan is dat ik nu al een heuse titel voor mijn naam mag zetten, maar die laat ik hier achterwege. Het leuke aan Nederland is namelijk dat titels totaal niet van belang zijn. Men kijkt wat je kan en hoe je als mens bent, niet naar een titel meer of minder.


Nieuwe uitdaging

Het voordeel van mijn titel is wel dat ik nu officieel ben aangenomen bij het bedrijf waar ik hiervoor stage liep.

De directeur in kwestie, een vrouw die nog verwarder lijkt dan ik, was blijkbaar zo tevreden over mijn werkzaamheden als stagiaire dat ze heeft aangeboden mij voor de rest van mijn studie in dienst te nemen.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Kees Donk
– illustratie Langeman –

En het mooie daarvan is dat ik niet alleen een salaris krijg waarmee ik mijn opgebouwde (studie)schuld in verhoogd tempo kan afbetalen, maar ook dat zij heeft aangeboden een deel van die studieschuld als het ware "over te kopen".

Vraag me niet precies hoe het zit, maar zij kunnen mijn schuld deels kwijtschelden en zelf weer via de belasting aflossen.


Studieschuld

Onder de streep wordt alles dus wel betaald, maar niet volledig door mij en zij hebben er zelf ook weer somehow voordeel aan.

Vergelijk dat met de boete die men in Suriname uitdeelt als je niet meer tevreden bent met je werkgever. Pas als je SRD 37,500.- betaalt mag je ontslagen nemen... een bedrag dat je hier maandelijks ontvangt als bonus bij goed presteren.

Maar goed, we gaan het niet hebben over de verschillen tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan, we gaan het hebben over de VHP en hun leugens.

Fake news

Het was een drukke week voor de VHP, want zij kondigden aan dat alle journalisten, kranten en mediahuizen vooraf toestemming moeten vragen aan de Grote Leider voordat ze iets naar buiten brengen.

Minister Ori ging zelfs zo ver dat hij openlijk terug verlangde naar de tijd van de dictatuur in de jaren '80. De mediaraad, een instituut die vanuit de regering bepaalt wat er geschreven mag worden en door wie, was volgens hem een mooi concept en één van de betere verworvenheden van ex-dictator en thans-voortvluchtige Desiré Delano Bouterse.

Als mummy Ori zijn zin krijgt, zou ik dit betoog vast nooit mogen uiten, want hij komt er (net als zijn partij) niet heel goed van af. Tegelijk heb ik wel bewijslast verzameld én hoor en wederhoor toegepast, precies zoals hij van ons journalisten verlangt.

Het probleem daarbij is echter dat mijn vragen voor dit artikel nooit zijn beantwoord en mijn bewijslast voor hun leugens dus zonder toestemming is samengesteld.

Wanneer u hierna nooit meer iets van mij hoort, zit ik dus in de gevangenis (of ben gewoon druk bezig met werk en studie).

Site en app

Het plan van Ori komt voort uit het feit dat journalisten, volgens de VHP, liegen, bedriegen, leugens verspreiden en fake news propaganderen.

Om dat te voorkomen heeft de partij niet alleen een Berufsverbot voorgesteld voor minder slaafse discipelen, maar ook zelf een website en app gelanceerd die "het enige echte correcte nieuws verspreiden".

Fake news? de VHP liegt zelf!

Persbericht VHP
– eigen site en app –

Je zou denken dat met de website "De Boodschap" (kent u die nog?), de "Communicatiedienst Suriname" (die wel praat maar nooit luistert) en het "Nationaal Informatie Instituut" men wel genoeg communicatievehicles in handen heeft (gehad), maar niets is minder waar.

De VHP gaat het volk voorlichten via een site, en dus een app.

Bouterse

Nu is de combinatie "politieke partij" en "mobiele app" vaak niet zo'n gelukkig huwelijk.

Zo heeft de NDP ooit een app laten ontwikkelen door Walter Bouterse, en we weten allemaal hoe dat is afgelopen (zogenaamd zelfmoord gepleegd, maar waarschijnlijk vermoord in opdracht van zijn opa, Desi Bouterse).

Fake news? de VHP liegt zelf!

God hebbe zijn ziel
– of de duivel, zo u wil –

Maar de VHP is de NDP niet en dus keek ik reikhalzend uit naar hun eigen, state of the art mobiele applicatie die ons dom volk het enige juiste nieuws gaat brengen.

Daarbij was het, volgens het jubelende persbericht, niet zo maar een app, maar EEN HELE DURE APP VAN WEL MEER DAN US$ 15.000,– !!!!!1!! of zo iets.

Tenminste, de website is gemaakt door een partijloyalist EN DIE KOSTE WEL US$ 5.000,– !!1!!

Ik schrijf het maar even groot en dik, omdat ze het zelf blijkbaar nodig vonden dit expliciet te vermelden.

Fake news? de VHP liegt zelf!

HELE DURE SITE!!!
– naam weggehaald, uit collegialiteit –

Overigens heeft de VHP geen cent betaald, want de "fan van Chan" heeft alles gratis gedaan en de kosten zelf gedragen.

En dat valt te zien...

Rampzalig

Ten eerste is het persbericht (vol zelfverheerlijking van de VHP) vreemd als je er wat langer over na denkt (en volgens Ori moeten we dat allemaal doen).

Er staat namelijk dat je "via de app aanvragen kan doen voor bouwkavels", maar ook "zaken kan afhandelen zoals de AOV" en je "meer informatie kan krijgen over je rechtspositie".

Dat is allemaal hartstikke mooi, maar dat zijn nadrukkelijk geen zaken van de VHP of welke politieke partij dan ook; het zijn zaken die thuis horen bij de overheid en hooguit de zittende regering.

Waarom moet je voor vragen aan de overheid terecht bij een app die op "persoonlijke titel" wordt uitgegeven door de VHP? De VHP gaat daar niet over, de ABOP gaat daar niet over, enkel de overheid gaat daar over en die zou in principe partijloos moeten zijn.

Maar goed, dat is een inhoudelijk, juridisch bezwaar dat ik heb binnen de context van ons democratische stelsel en daar weet ik verder niet alles van.


Leugen of opgelicht

Wat ik wel weet is dat de VHP keihard liegt over de prijs van de website.

Die is namelijk geen US$ 5.000,– waard, en als ze denken van wel dan zijn ze extreem opgelicht.

Wie de broncode van de site bekijkt, en die is gewoon openbaar, zie direct dat het hier om een standaard template gaat met standaard pagina's, gratis beschikbare onderdelen zoals het ontwerp, de letters, iconen en gratis functionaliteit die door derden ooit gratis zijn verspreid.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Fake news
– ik mag niet liegen... –

Ik kan tot op de letter uitleggen hoe dat werkt binnen "mijn computerwereldje", maar elke beginnende IT-student bouwt een site als dit met gratis componenten in acht uur tijd.

Laat het desnoods 24 uur zijn, à een uurprijs van US$ 50,-

Meer dan dat kan je per uur echt niet vragen want het is gewoon broddelwerk dat is opgeleverd en haalt het niveau van een eerstejaars student niet eens.

Dan kom je dus uit op 50 x 24 = US$ 1.200,- en dat lijkt mij inderdaad een "goede prijs voor een slechte site".

Beveiliging

Behalve dat er enkel gebruik is gemaakt van gratis tools, oplossingen en componenten is de site ook nog eens extreem slecht beveiligd.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Geen beveiliging
– website VHP –

Via een simpel kijkje in de code van de app, kan je namelijk vrijelijk op de server (de computer die de site toont) rondscharrelen.

Je kan bestanden, mappen en functies zien die helemaal niet voor bezoekers zijn bedoeld, maar dus wel open en bloot op straat liggen.

Als de VHP dan roept dat ze een dure site hebben gemaakt die betrouwbaar is, liegen ze alweer. De site kan je immers gratis laten samenstellen en zonder beveiliging is niets betrouwbaar.

Verantwoording

Overigens, voor mensen die roepen "als je het zo goed weet, waarom bied je jouw diensten dan niet aan bij de VHP" kan ik kort zijn.

Ik heb mijn diensten (gratis) aangeboden, jaren terug, maar werd geweigerd omdat ik geen partijloyalist ben (en duidelijk aangaf dat niet te willen worden).

Kees C. Donk
student


Foutje, bedankt...

Nog erger is dat de beheerder van de site, tevens de maker (of "verkoper"), wel een poging heeft gedaan de site rudimentair te beveiligen maar de meest basale zaken over het hoofd heeft gezien.

Het is alsof je een extra beveiligd slot koopt en de sleutel vervolgens met een elastiekje aan de voordeur hangt.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Eigenaar en gebruiker
– direct geopenbaard –

Wie "iets doet dat eigenlijk niet mag" wordt vriendelijk hierop gewezen waarbij zowel de naam van de maker (IQT) en de numeriek identiteit van de klant (#1) worden prijsgegeven, evenals het feit dat het hier om een cheap-ass shared solution (goedkope, gedeelde server) gaat.

Dit lijkt niet zo belangrijk, maar voor hackers is deze info goud waard; je ziet direct hoe de infrastructuur van de site is samengesteld en nog veel meer informatie "for your eyes only".


Onbetrouwbaar

Dat het een knutselsite is, zie je ook terug "achter de schermen". In de codes, die de site aansturen, zitten allemaal verborgen boodschappen die nergens op slaan.

Every pleasures is to welcomed pain avoided owing to the duty the obligations of business it will frequently.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Pijn is fijn
– volgens de VHP –

Zo staat er een zin in die, geparafraseerd, meldt dat pijn gewoon prettig is en dat zaken doen nu eenmaal frequent pijn doet.

Nu weet ik ook wel dat dit soort teksten vallen onder het begrip van Lorem Ipsum en gewoon willekeurige teksten zijn om even snel iets uit te proberen, maar we hebben het hier OVER EEN DURE SITE VAN DE VPH DIE BETROUWBAAR IS EN GEEN FAKE NEWS VERSPREIDT EN WEL US$ 5.000,– WAARD IS!!1!!

Dus het eerste wat je dan doet, is je code kuisen en zorgen dat alles betrouwbaar en goed doordacht is.

Nog erger wordt het als je ziet hoe bepaalde basale zaken geschreven zijn. Zo wordt ons parlement weggeschreven als perlament. En is professional opeens profesonal geworden, waar child education spontaan is veranderd in clild education.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Egt seer butrauwbaar!
– schrijfwijze op de site –

Lekker betrouwbaar, precies wat Ori voor ogen had en waar hij ons van heeft beschuldigd.


Gratis geld

Ook leuk is dat je de licentie kan bekijken waarmee bepaalde delen van de site zijn gemaakt (de iconen).

Fake news? de VHP liegt zelf!

Licensie site
– gratis en voor niets –

Los van het feit dat zo'n licentie niet op een openbare plek thuishoort (zo ga je nu eenmaal niet om met betrouwbare zaken), leidt de link ook nog naar een... GRATIS website.

Wellicht dacht de VHP "we zijn zo transparant, we gaan roepen dat iets duur is maar omdat het dat helemaal niet is, gooien we de licentie vrij en mag iedereen hem inzien".

Geen idee, maar slordig is het zeker wel.

Leugenachtige site

Wie wat verder rondstruint op de site merkt dat er wel verdomd weinig betrouwbaar nieuws op staat.

Sterker nog, er staat eigenlijk nauwelijks nieuws op, fake of niet. Omdat ik lekker was gemaakt in het persbericht en graag goed nieuws wil lezen, ben ik dus maar verder gaan zoeken.

Tijdens mijn zoektocht zag ik een linkje naar de visie van de VHP voor 2030. Vreemd genoeg linkte deze naar een pagina met de visie van 2035, maar dat is vast omdat Chan zo'n vooruitziende blik heeft.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Visie 2035
– niet gevonden –

Jammer was wel dat de pagina, en dus de visie, helemaal niet bestaat. Feitelijk is dat de eerste niet-leugen die ik op de site heb kunnen ontdekken.

Staat er dan helemaal geen nieuws op de site?

Fake news? de VHP liegt zelf!

VHP nieuws
– niet aanwezig –

Nee, of "ja", er staat wel weer een verborgen link naar de nieuwspagina, maar die geeft vervolgens aan dat er geen nieuws gevonden is.

Wederom, voor een partij die schreeuwt dat journalisten zich moeten melden ter verantwoording, die roept dat zelf als enige betrouwbaar nieuws over ons uit spuwen en die journalisten aanklaagt en vervolgt "omdat ze niet nauwkeurig zouden werken" is hun eigen nieuwssite de grootste leugen die ze kunnen verkondigen.

Toepasselijk is wel dat de site van de VHP (verborgen) video's herbergt met titels die van toepassing zijn op hun eigen beleid en visie; What the heck does a consultant do, exactly?

Fake news? de VHP liegt zelf!

VHP filmpjes
– dure consultant –

Blijkbaar is de partij met open ogen in de honingzoete praatjes getrapt van een of andere "web / communicatie consultant" die een gratis site op leugenachtige wijze aan ze heeft weten te slijten.

Maar we zijn er nog niet.

Gratis app

Ik weet het, dit artikel is lang. Mea culpa en geef professor mummy Ori maar de schuld.

Die wilde "bewijzen" zien en "keiharde" feiten en "gedegen" verantwoord onderzoek. Dan kan ik natuurlijk een clickbait titel schrijven als "Fake news? de VHP liegt zelf!", maar dat stemt mummy Ori niet tevree.

Bewijzen wil de rakker zien, onderbouwingen, feiten!

Want behalve hun website is ook de app een dramatisch wonder van pure leugens en draconische slechtheid.

Het begint er al bij dat ze in hun jubelbericht doen alsof "de app" op een iPhone draait.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Fake app
– van de VHP –

Nu kan dat best zo zijn, maar het enige dat via de website aanbieden is een versie voor de grote concurrent, Android... LEUGENS DUS!!!

Het zeer slecht gephotoshopte plaatje dat bezoekers moet overhalen die app te gebruiken toont ook nog eens geen logo's van respectievelijk Apple en Android (de eigenaren van de vermelde merknamen). De reden hiervoor is dat ook dit allemaal gratis en standaard is gedownload en vormgegeven.

De site was duur, maar de app was nog veel duurder, zegt de VHP. Daarop kan ik zeggen, de site is slecht, maar de app is nog veel slechter.

Nog erger wordt het als je de app in kwestie daadwerkelijk wil downloaden.

Kapot

Ten eerste is een eis dat je lid moet worden van de VHP, om het "betrouwbare nieuws" via de VHP te mogen consumeren.

Dat is vreemd, want ze staan blijkbaar niet open voor andersdenkenden, wat juist een teken zou moeten zijn van betrouwbare, vrije nieuwsgaring.

Hoe ik dat weet? Het staat in de kleine lettertjes van de app, of beter; de (deels verborgen) programmacode.

"description": "U moet lid zijn van de VHP om gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten van de app. Wordt nu lid van de VHP leden app!",

"description2": "Hereby declare the principles of the V.H.P. and wishes to join the party as a member.",

Fake news? de VHP liegt zelf!

Nieuws lezen?
– eerst lid worden! –

Maar het wordt nog erger, want de app valt niet eens te downloaden. Ja, ze bieden een vaag linkje aan naar een installatiebestand dat je dan maar moet vertrouwen.

Normaal download je een Android-app via de Playstore die wordt beheerd door Google. Nu kan je van Google van alles vinden, maar ze zijn wel betrouwbaar als het gaat om het bieden van virusvrije ervaringen en legitieme software.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Download app
– ik oog betrouwbaar, tog –

De VHP biedt de app dus niet aan via het betrouwbare systeem van Google, maar omzeilt de beveiligingen, regels en protocollen die daar wereldwijd wel voor zijn opgesteld.

Onbetrouwbaar

Wil je een stukje software op je telefoon krijgen? Ga dan niet naar de Playstore, maar vertrouw ons op onze blauwe (bruine) ogen.

Wederom dus een leugen van de VHP, als ze beweren betrouwbare nieuwsvoorzieningen te leveren. Het downloaden van een app buiten de Playstore om is namelijk het domste en meest onveilige dat je kan doen (mits je niet exact weet wat je doet).

Gelukkig ontwikkel ik zelf ook wel eens een app, en dus kan ik op een burner phone de VHP app gewoon uitproberen, met alle gevaren van dien.

Een klik en download later startte ik de app dus vol verwachting op en... niets.

De app knalde er meteen uit! Zwart beeld! Telefoon crash!

Lekker betrouwbaar, Ori!

Ik liet het er niet bij zitten en downloadde de app nogmaals, op een andere telefoon. WEER NIETS!

Dan maar in een beschermde, virtuele ontwikkeling omgeving, die feitelijk alles moet "vreten dat je hem toeschuift" CRASH!

"Okay, die k*t-app doet het gewoon niet," ging er door mij heen en "wat nu?"


En wat nu dan?

Net als bij de website ben ik dus maar eens in de code van de app gaan rondkijken.

Die is immers HEEL ERG DUUR en ZEER BETROUWBAAR volgens de VHP, maar (volgens mijn onderzoek) ook HEEL SLECHT, GRATIS EN NIET BEVEILIGD.

Het eerste dat mij namelijk opviel was de naam van de maker van de app.

Dat was geen Surinamer (en zeker niet de Surinamer die in het persbericht roept hoe duur de app wel niet was) maar iemand uit Sri Lanka.

Een persoon die voor een appel en een ei aan de lopende band slechte, niet doordachte en totaal onbetrouwbare apps maakt.

Wederom een leugen, VHP.

En hoe ik dat zo stellig weet? Omdat ik van meneer Ori onderzoek moest doen, en dat heb ik gedaan. HET STAAT IN DE F*CKING BRONCODE!!1!

Ceylonthee

Wie de moeite neemt even wat dieper in de (niet werkende) app te kijken, ziet namelijk een opvallende naam staan; com.ceyloncodelabs.vhp.app

Fake news? de VHP liegt zelf!

Naam van de maker
– Ceylon, Sri Lanka –

Nu is het niet heel lastig te achterhalen wat daar staat, namelijk de website van de maker (ceyloncodelabs.com) die blijkbaar de app "vhp.app" heeft gedoopt.

Wie vervolgens de moeite doet de site te bezoeken, wordt welkom geheten door een oranje leeuw.

Weer eens wat anders dan een huichelachtige, oranje olifant zullen we maar denken.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Maker VHP app
– geen Surinamer –

Als de VHP laat weten dat een Surinamer de app voor "veel meer dan US$ 5.000,-" heeft laten maken, liegen ze dus.

De app is gemaakt door een zelfstandige ontwikkelaar op Sri Lanka en die verdient echt niet meer dan US$ 5.000,- Ik heb het even opgezocht (daar houdt Ori zo van) en een gemiddeld loon in Sri Lanka is (omgerekend) US$ 1.250,-

No way dat een app, die het niet eens doet, dus 10x een jaarsalaris kan kosten (het was immers veel meer dan US$ 5.000,- zeggen ze).

Sterker, net als de site is de app gewoon gemaakt met gratis tools en componenten. Ik kan wéér de diepte in gaan, maar het is een vrij standaard Flutter app (geen flut-app, al zou je denken van wel).

Gratis app?

Flutter is een tooltje om snel en bijna gratis, eenvoudige apps in elkaar te draaien.

Nu wil ik niet zeggen dat de app gratis is (voor Ori me aanklaagt wegens het verspreiden van fake news), maar het feit dat de app niet werkt, niet in de Playstore staat, met Flutter is gemaakt en ontwikkeld is te Sri Lanka zegt genoeg; dat ding is geen 💩 waard.

EN IK HEB BEWIJS ORI!

"warehouse_not_map": "Sorry, warehouse not mapped. Please contact administrator.", "dispatched_loading_bay_not_found": "Sorry, no any loading bay found!"

Fake news? de VHP liegt zelf!

Vage teksten
– in de VHP app –

Net als in de site staat ook de app vol met vage teksten die nergens op slaan. De reden is dat dit soort apps eigenlijk standaardoplossingen zijn die voor zeer weinig (denk aan minder dan US$ 100,-) worden gemaakt.

Wil de VHP een nieuwsapp? Dan pakken ze een standaardoplossing van de kast en draaien zo'n app in een paar uur in elkaar.

Wil een supermarkt ook een goedkope app? Dan bouwen ze de nieuwsberichten van de VHP om naar een productoverzicht en verkopen exact dezelfde app weer voor hetzelfde, lage bedrag.

Dat is niet erg, maar je moet niet liegen Ori!


Complete bouwval

Het wordt ergens ook wel wat zielig, want wie verder zoekt ziet het adres van de programmeur van de "VHP app" op zijn site staan.

27/16 Temple Road / Colombo 10 / Sri Lanka

Dankzij Googe Streetview kan ik vanuit mijn rommelige studentenkamer in één klik zien wat voor buurt deze "zeer goed betaalde appontwikkelaar" woont.

Fake news? de VHP liegt zelf!

Temple Road
– zonder tempel –

Helaas blijkt het een bouwval te zijn, al zouden wij het een monument noemen vrees ik. Tegelijk zie ik wat zakken cement naast zijn TukTuk liggen. Wellicht een cadeautje van onze pres?

Nu moet ik wel zeggen dat de locatiebepaling in Sri Lanka niet heel nauwkeurig is. Google zegt dat dit het pand zou moeten zijn, maar tegelijk wordt er als huisnummer 12 aangegeven. Bij de buren ziet het er al wat beter uit en aan de overkant staat een verlaten pand.

Laten we hopen dat de duurbetaalde ontwikkelaar van de VHP app dus niet als post-moderne slaaf wordt misbruik door onze Chan.

Rutte

Ik kan uren doorgaan met al mijn bewijzen dat de VHP letterlijk geen reet weet van eerlijke nieuwsgaring, dat ze liegen, aantoonbaar onbetrouwbaar zijn en feitelijk halve Nazi's die de Kultuurkamer weer willen invoeren (de vergelijking is meerdere keren gemaakt), maar ik vind het wel best zo.

Het laatste dat ik wil benoemen is dat Santokhi zelf ook keihard liegt en onbetrouwbaar is, EN IK HEB BEWIJS ORI!

Fake news? de VHP liegt zelf!

Plaatjes in de app
– Rutte, fawaka? –

Omdat de app crasht, heb ik maar gekeken wat ik dan wel kan zien in dat ding. En dat zijn behalve de broncodes ook bovenstaande plaatjes die "in" de app zaten verstopt.

Wat mij direct opvalt (naast de slaafse discipelen rondom de president) is de foto van Chan met ex-premier Rutte (rechtsonder in beeld).

Fake news? de VHP liegt zelf!

Foto Rutte
– met copyright? –

We weten allemaal hoe Chan een ondernemer uit Nederland totaal wilde vernietigen en zelfs tot in het buitenland juridisch kapot wilde maken.

De reden?

De beste man had een rechtenvrije foto van Chan op de omslag van een boekwerk geplaatst.

Chan plaatst nu echter een foto van ex-premier Rutte als omslag van zijn app.

Ziet u de overeenkomsten?

Waar de Hollanders afgeslacht moest worden, schreeuwt Chan dat zijn app als enige betrouwbaar nieuws brengt en zich aan alle (door hem zelf) gestelde wetten houdt.

HOE ZIT HET DAN MET DIE FOTO VAN RUTTE, CHAN?!!

Tekst : Kees C. Donk, vierde jaars student IT Security & Communications / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u dat Donk genoeg onderzocht en bewezen heeft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!