🚀 Voyager 1 gerepareerd

Article – 🚀 Voyager 1 gerepareerd

PARAMARIBO, 14 september 2024 – Het team achter de, inmiddels, klassiek Voyager 1 heeft een probleem met de stuwraketten van de ruimtesonde weten op te lossen.

Raketten

Deze kleine raketten zorgen ervoor dat de sonde naar de aarde gericht blijft, zodat hij commando's kan ontvangen en gegevens kan verzenden.

Na 47 jaar functioneren raakte een brandstofleiding verstopt met siliciumdioxide. Een bijproduct dat ontstaat door een verstopt membraan in de brandstoftank. Dit verminderde het vermogen van de stuwraketten, wat voor het eerst al in 2002 werd ontdekt.

Raketten

De stuwraketten zijn kleine raketmotoren die worden gebruikt om de positie of baan van een ruimtevaartuig te corrigeren.

Ze werken door korte uitbarstingen van gas of vloeistof uit te stoten, wat een kracht genereert die het vaartuig in de gewenste richting beweegt.

Deze motoren zijn essentieel voor taken zoals het bijsturen van satellieten, ruimtevaartuigen, en sondes zoals Voyager 1, zodat ze op koers blijven of gericht kunnen worden.

Voortstuwing
achtergrond

Net als Voyager 2 heeft Voyager 1 meerdere sets stuwraketten: twee voor standregeling en één voor koerscorrecties.

Tijdens de verkenning van de grote planeten werden al deze sets gebruikt.

Zonnestelsel

Nu beide sondes buiten ons zonnestelsel zijn, zijn koerscorrecties niet meer nodig, en kunnen de raketjes worden ingezet om de sondes naar de aarde gericht te houden.

Toen in 2002 de eerste set leidingen verstopt raakte, werd overgeschakeld op de tweede set.

Voyager 1 weer hersteld, oude ruimtesonde blijft actief

In 2018 begon ook deze te verstoppen, waarna de koerscorrectieraketjes werden gebruikt. Uiteindelijk raakte ook deze set versleten.


Afstandsreparatie

Om de raketten van het eerste systeem weer te kunnen gebruiken, moesten de technici een van de verwarmingselementen van de ruimtesonde tijdelijk uitschakelen.

Voyager 1 gerepareerd op miljoenen kilometers afstand

Dit gaf voldoende energie om de stuwraketverwarming aan te zetten. Dit plan slaagde, en enkele tijd terug kon het team melden dat de raketten weer functioneren.

Voorlopig blijft Voyager 1 dus nog wel even op de aarde gericht!

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u de lancering van beide Voyagers meegemaakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!