⌛ Voynich-manuscript blijft geheim

Article – ⌛ Voynich-manuscript blijft geheim

PARAMARIBO, 14 september 2024 – Onderzoekers hebben nieuwe onthullingen gedaan over het mysterie rondom het Voynich-manuscript.

Scans

Het boek bevat een middeleeuws handschrift dat al eeuwenlang niet ontcijferd kan worden.

Dankzij moderne uv-scans zijn er nu details naar voren gekomen die voorheen onzichtbaar waren. Het Voynich-manuscript dat in de 15e eeuw werd geschreven blijft echter een van de grootste raadsels uit de geschiedenis.

Manuscript

Een manuscript is een handgeschreven document, vaak een boek of tekst, dat vóór de uitvinding van de drukpers werd gemaakt.

Het kan in moderne tijden ook verwijzen naar een vroege versie van een boek of artikel dat nog helemaal niet is gepubliceerd.

Manuscripten werden vaak met de hand geschreven door monniken of schrijvers in de middeleeuwen.

Boekwerk
achtergrond

Recent onderzoek, uitgevoerd met behulp van multispectrale technologie, heeft op de eerste tien pagina's wel nieuwe, verhelderende symbolen en lettertekens blootgelegd.

Technologie

Een vooraanstaand onderzoeker van middeleeuwse teksten publiceerde de recente scans en merkte op dat er nieuwe lagen van vreemde tekens te zien waren.

Zo werden er drie kolommen ontdekt met letters uit het Romeinse alfabet, mysterieuze symbolen die al eerder voorkwamen in het manuscript, en een verschoven reeks Romeinse letters.

Multispectraal

Multispectrale technologie is een techniek die licht in verschillende golflengten gebruikt om objecten te analyseren.

Door gebruik te maken van bijvoorbeeld zichtbaar, ultraviolet en infrarood licht, kunnen verborgen details in materialen zoals oude documenten of landschappen worden onthuld.

Deze technologie wordt vaak gebruikt in de archeologie, astronomie, en bij het analyseren van historische manuscripten.

Technologie
achtergrond

Hoewel sommige wetenschappers dachten dat het Voynich-manuscript een vervalsing zou kunnen zijn, lijken deze nieuwe bevindingen die theorie juist te ontkrachten.

Er is geen bewijs gevonden dat er ooit eerder op de pagina's is geschreven en de nieuwe tekens versterken de authenticiteit van het document.

⌛ Voynich-manuscript blijft geheim

Manuscript schrijver
– impressie Langeman –

Het blijft echter een groot raadsel wat ze betekenen, en wat de resterende ruim 225 pagina's nog kunnen onthullen.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u het willen ontraadselen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!