⌛ Kannibalisme op Paaseiland?

Article – ⌛ Kannibalisme op Paaseiland?

PARAMARIBO, 14 september 2024 – Een nieuw onderzoek ontkracht de "populaire" theorie dat de bevolking van Paaseiland drastisch afnam in de 17e eeuw door uitputting van hun eigen, natuurlijke hulpbronnen.

Kannibalisme

Lange tijd werd aangenomen dat de bewoners hun eigen ondergang veroorzaakten door ontbossing en voedseltekorten, wat weer leidde tot hongersnood en zelfs kannibalisme.

Deze theorie diende vaak als waarschuwing voor de gevolgen van onverantwoord omgaan met de natuur.

Een internationaal team van wetenschappers onderzocht echter het DNA van 15 individuen die tussen 1670 en 1950 op het eiland leefden. Ze verwachtten een afname van genetische diversiteit te vinden als gevolg van een massale sterfte, maar het tegenovergestelde bleek waar.

Genetische diversiteit

Het begrip genetische diversiteit verwijst naar de variatie in het DNA van organismen binnen een populatie of soort

Deze diversiteit is essentieel voor het aanpassingsvermogen en de overleving van een soort, omdat het de kans vergroot dat sommige individuen beter bestand zijn tegen ziekten, veranderingen in het milieu of andere bedreigingen.

Een hoge genetische diversiteit maakt een populatie veerkrachtiger en minder kwetsbaar voor uitsterven.

Genetisch
achtergrond

De populatie nam juist toe vanaf de 13e eeuw tot aan de komst van Europeanen in de 18e eeuw.

Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, toont aan dat er geen bewijs is voor een drastische bevolkingsafname in de 17e eeuw.

DNA-analyse

Een van de onderzoekers legt uit dat DNA-analyse het mogelijk maakt om genetische diversiteit van eeuwen geleden te reconstrueren.

De resultaten laten zien dat Paaseiland, ondanks uitdagingen zoals schaarste aan hulpbronnen, een stabiele populatie had tot de Europese komst.

⌛ Kannibalisme op Paaseiland?

Standbeelden Paaseiland
– impressie Langeman –

Dit werpt nieuw licht op het idee dat de bewoners door hun eigen acties massaal stierven.

In plaats daarvan biedt het onderzoek een ander perspectief op de geschiedenis van het eiland waar de nieuwkomers misschien wel een (te) grote rol in hebben vervuld...

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u de beelden intrigerend?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!