'Goudfraude nekt Suriname'

Article – 'Goudfraude nekt Suriname'

PARAMARIBO, 14 september 2024 – De voorzitter van de politieke partij DNL / De Nieuwe Leeuw, Dharm Mungra, heeft zijn zorgen geuit over het feit dat ons land niet eens voorkomt in de lijst van landen met de aanzienlijke goudreserves.

Nederland

Volgens Mungra profiteren landen zoals de Engeland, Duitsland en Nederland van enorme, zelfstandig opgebouwde goudreserves.

Grootschalige goudsmokkel berooft onze rijkdom

Dit terwijl de landen zelf niet eens goud in de grond hebben en Suriname, ondanks onze goedgevulde bodem, nauwelijks tot niets van enig goud overhoudt.

Productie

Suriname produceert jaarlijks meer dan 40 ton goud, maar het meeste wordt illegaal het land uitgesmokkeld of door "toppers" geconfisceerd.

Mungra stelt dat criminelen invloed hebben op alle opeenvolgende regeringen.

Ook vindt hij dat zij deel uitmaken van de 'oude politiek' die ons land tot op de dag van vandaag schaadt.

Mungra legt een directe link tussen deze grootschalige smokkel en de huidige problemen in Suriname, zoals armoede, criminaliteit, slechte onderwijskwaliteit en een ingestorte gezondheidszorg.

Volgens hem is het opruimen van deze oude politieke orde de enige manier om te beginnen met de wederopbouw van het land.

Iets dat overigens al 50 jaar vruchteloos wordt geprobeerd.

Experts

Experts zijn het ermee eens dat het stoppen van goudsmokkel van essentieel belang is voor de wederopbouw van ons land sinds 1975.

Economen en bestuurskundigen benadrukken dat dit alleen mogelijk is met strengere wetshandhaving en meer transparantie in de goudindustrie.

Dharm Mungra: "smokkel veroorzaakt armoede en crisis"

Dit terwijl het onder de huidige regering, vanwege nauwe (politieke en privé) belangen erger is geworden dan ooit op de goudvelden.

'Goudfraude nekt Suriname'

First line
– second line –

De situatie illustreert hoe corruptie en criminele activiteiten de groei van een land kunnen belemmeren, zelfs wanneer het beschikt over natuurlijke rijkdommen zoals goud.

De boodschap is duidelijk aldus Munga; zonder drastische veranderingen blijft Suriname worstelen met de gevolgen van smokkel en politieke corruptie.

Strengere wetten nodig tegen illegale goudhandel

Alleen door deze problemen aan te pakken, kan ons land beginnen te profiteren van zijn eigen natuurlijke rijkdommen.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Merkt u iets van de beloofde ordening in de goudsector?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!