⌛ Romeinse schat ontdekt

Article – ⌛ Romeinse schat ontdekt

PARAMARIBO, 14 september 2024 – Op het eiland Pantelleria in de Middellandse Zee hebben archeologen onlangs een unieke vondst gedaan.

Zilverschat

Tijdens de renovatie van een historisch bouwwerk stuitten ze op een verborgen zilverschat.

De schat, bestaande uit 27 zilveren denarii, werd waarschijnlijk onder vreemde omstandigheden begraven. Archeologen vonden de munten namelijk verborgen onder een grote rots.

Geld

Denarii waren zilveren munten die in de Romeinse Republiek en het latere Romeinse Rijk werden gebruikt.

Ze werden voor het eerst geslagen rond 211 v.Chr. en dienden als een van de belangrijkste betaalmiddelen van de Romeinen.

Door hun wijdverspreide gebruik en lange levensduur zijn denarii belangrijke historische bronnen voor het begrijpen van de economie en handel in de Romeinse tijd.

Muntstukken
achtergrond

De locatie, samen met eerdere vondsten op het eiland, bevestigt het vermoeden dat Pantelleria ooit een belangrijk handelscentrum was binnen de Romeinse Republiek.

De zilveren denarii dateren van 94 tot 74 v.Chr., een periode waarin het gebied vaak onveilig werd gemaakt door piraten.

Piratenaanvallen

In de 1e eeuw v.Chr. werden veel kustgebieden in het oostelijke Middellandse Zeegebied geteisterd door piraten.

Oude muntschat onthuld: angst voor piratenaanvallen!

Dorpen en steden werden geplunderd en in brand gestoken. Hoewel de Romeinse bevelhebber Pompeius in 67 v.Chr. een einde maakte aan deze aanvallen, waren de bewoners tot die tijd op zichzelf aangewezen.

Waarschijnlijk begroeven veel mensen hun kostbaarheden om ze veilig te stellen voor de plunderingen.

⌛ Romeinse schat ontdekt

Romeinse schat
– onder de rotsen –

Dit lijkt ook het geval te zijn met de muntschat op Pantelleria. Archeologen vermoeden dat iemand zijn waardevolle bezittingen heeft verstopt, maar deze nooit heeft kunnen terughalen.

Ontdekking

De ontdekking van de zilveren munten is niet alleen een blik in de geschiedenis, maar ook een herinnering aan de onzekerheid van het leven tijdens de Romeinse tijd.

Geheime schat werpt licht op Romeinse handel

De vondst geeft een fascinerende inkijk in het verleden van het eiland en de dreiging waarmee de bewoners toen te maken hadden.

Tekst : historia.net / Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u wel eens iets van waarde begraven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!