🧪 Nieuw inzicht 'levend fossiel'

Article – 🧪 Nieuw inzicht 'levend fossiel'

PARAMARIBO, 15 september 2024 – Een nieuwe fossielontdekking in West-Australië heeft de evolutietheorie mogelijk op zijn kop gezet.

Coelacanth

Onderzoekers hebben een uitzonderlijk goed bewaard gebleven fossiel van een coelacanth gevonden.

De coelacanth is een vissoort die bekendstaat als een "levend fossiel".

De vondst kan mogelijk bewijzen dat deze oeroude vissen niet onveranderd zijn gebleven, zoals vaak werd gedacht, maar zich juist hebben aangepast door de tijd heen. Mede door de invloed van tektonische activiteit.

Tektonisch

Tektonische activiteit verwijst naar de bewegingen van de tektonische platen waaruit de aardkorst bestaat.

Deze platen verschuiven, botsen en glijden langs elkaar, wat kan leiden tot aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en het ontstaan van bergen.

Deze activiteit heeft een grote invloed op de vorming van landschappen en kan ook evolutie beïnvloeden door het creëren van nieuwe leefomgevingen en het scheiden van soorten.

Seismologie
achtergrond

Hoewel asteroïdeninslagen vaak worden genoemd als factoren die de evolutie en uitsterving van soorten beïnvloeden, toont dit nieuwe onderzoek aan dat ook tektonische platen hierbij een rol spelen.

Ngamugawi wirngarri

Het fossiel, genaamd Ngamugawi wirngarri, werd gevonden in de Gogo-formatie in West-Australië en is gelinkt aan een periode van intensieve tektonische activiteit.

Deze activiteit zorgde voor het ontstaan van nieuwe leefgebieden, wat de evolutie van coelacanthen mogelijk heeft versneld.

Oudste 'levende fossiel' blijkt nog steeds te evolueren

Dit nieuwe fossiel vult een belangrijk gat in onze kennis over de evolutie van coelacanthen. Het brengt de overgang in kaart tussen de meest primitieve en modernere vormen van deze vissen.

Coelacanth

De coelacanthen zijn een oude groep vissen die bekendstaan als 'levende fossielen' omdat ze al ongeveer 420 miljoen jaar bestaan.

Ze hebben opvallende, vlezige vinnen die lijken op ledematen, wat ze dichter bij de evolutionaire voorouders van amfibieën, reptielen, en zoogdieren plaatst dan andere vissen.

ange tijd werd gedacht dat coelacanthen waren uitgestorven, totdat ze in 1938 levend werden herontdekt voor de kust van Zuid-Afrika.

Levend fossiel
achtergrond

De analyse toont aan dat de coelacanths vooral evolueerden tijdens periodes van intense tektonische activiteit, in tegenstelling tot hun reputatie als statische levende fossielen.

Deze bevindingen dagen de traditionele kijk op de evolutie van deze soort uit.

Aanpassing

Hoewel de coelacanth na het Krijt tijdperk uit het fossielenarchief verdween, dook de soort in 1938 opeens weer op.

Tektonische activiteit stuurt evolutie van oeroude vissen

Sindsdien staat hij bekend als een lazarusvis. De nieuwe studie laat echter zien dat coelacanthen na miljoenen jaren nog steeds evolueren. Dit betekent dat ze hun levende fossiel-titel misschien niet langer verdienen.

Ze hebben zich aangepast aan veranderende omstandigheden en blijven zich ontwikkelen.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had u eerder van de coelacanth gehoord?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!