🧪 Honden kunnen voorwerpen benoemen

Article – 🧪 Honden kunnen voorwerpen benoemen

PARAMARIBO, 15 september 2024 – Een klein aantal honden blijkt een groot talent te hebben, ze kunnen namelijk honderden voorwerpen bij naam onthouden.

Geheugen

Net als kinderen leren deze unieke honden snel nieuwe woorden en blijven die ook lang onthouden.

Een recente studie onthult dat deze zogenaamde "Gifted Word Learner" (GWL) honden zelfs na twee jaar nog de namen van hun speeltjes kennen.

Honden verrassen wetenschappers met geheugen van jaren

Al eerder werd aangetoond dat "GWL-dogs" razendsnel objectnamen kunnen leren. In 2020 daagden onderzoekers van de Family Dog Project zes van deze honden (en hun baasjes) uit om binnen een week de namen van ruim tien nieuwe speeltjes aan te leren.

🧪 Honden kunnen voorwerpen benoemen

Slimme hond
– Langeman illustratie –

De honden, afkomstig uit verschillende landen zoals Noorwegen en Brazilië, werden getest via online experimenten, die live werden gedeeld op sociale media.

Resultaten

De resultaten waren indrukwekkend: in slechts één week leerden de honden zeker tien nieuwe speeltjes bij naam herkennen.

Na de tests werden de speeltjes veilig opgeborgen. Twee jaar later werden de honden opnieuw getest om te zien of ze nog steeds dezelfde namen konden herinneren.

Geheugen

Een herinnering is het vermogen van de geest om informatie, ervaringen of gebeurtenissen uit het verleden te bewaren en op te roepen.

Het omvat zowel bewuste herinneringen, zoals feiten en gebeurtenissen, als onbewuste herinneringen, zoals vaardigheden en gewoonten.

Geheugen speelt hierbij een centrale rol, omdat het de informatie opslaat en toegankelijk maakt wanneer nodig.

Slimme honden
achtergrond

Twee jaar na het eerste experiment bewezen de honden een uitzonderlijk geheugen te hebben. Helaas overleed één van de zes honden in die tijd, waardoor vijf honden deelnamen aan de vervolgtest.

Cijfermatig

Drie honden werden getest met 12 speeltjes, één met 11, en één met vijf speeltjes. Tot ieders verbazing herinnerden vier van de vijf honden zich nog 60-75% van de namen.

Niet alleen mensen, ook honden hebben taalgeheugen!

Gemiddeld kozen de honden in 44% van de gevallen de juiste naam, veel beter dan toeval zou doen vermoeden.

Dit toont aan dat de "GW" honden niet alleen snel leren, maar informatie ook bijzonder lang kunnen onthouden; iets dat de gemiddelde huishond helaas niet kan.


— UW MENING —

Heeft u honden (gehouden)?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!