KLM tickets niet te duur (1)

Article – KLM tickets niet te duur (1)

PARAMARIBO, 15 september 2024 – In tegenstelling tot wat veel Surinamers (en enkele Nederlandse politici) zeggen, komt uit officieel onderzoek naar voren dat de KLM helemaal geen (te) dure tickets verkoopt.

KLM goedkoper

Sterker nog, het blijkt dat je als reiziger (gemiddeld genomen) veel goedkoper uit bent door met KLM te vliegen, dan wanneer je tegen beter weten in toch kiest voor SLM.

Wie met SLM vliegt, betaalt al snel honderden euro's meer

Los van het feit dat de SLM zeer grote kans op vertraging en/ of annulering biedt en bepaalde zaken weigert te betalen (landingsrechten op Zanderij, veiligheidstoeslag in Suriname, vergoeding bij vertraging in Europa, etc... – redactie) kan je met goed zoeken bij de KLM een eigen, veel goedkope ticket samenstellen.

Twee Nederlandse linkse parlementariërs, de Hoop en White van GroenLinks / PvdA, beweerden anders, maar blijken daarover nu dus gewoon ongelijk te hebben.

KLM tickets niet te duur (1)

KLM ticket
– goedkoper dan SLM –

Een snelle zoekopdracht naar een verblijf in Suriname van drie weken in februari 2025 leverde bijvoorbeeld de volgende bedragen op;

Wie met SLM zou vliegen, betaalt bij een gezin van vijf mensen voor exact hetzelfde ticket en hetzelfde verblijf dus maar liefst € 840,- meer. Terwijl de kans dat je niet vertrekt en honderden euro's moet betalen voor vertraging en (extra)hotel bij SLM ook veel hoger is.

Onderzoek

Een uitgebreider onderzoek van een Nederlandse luchtvaartcommissie en aanvullend advies tonen aan dat beide linkse politici geen idee hebben waarover ze spraken.

De Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs dan ook gereageerd op vragen van Tweede Kamerleden De Hoop en White, wat betreft de "hoge ticketprijzen" voor vluchten naar ons land.

KLM tickets niet te duur (1)

Gezellig met zijn allen
– na switi Sranan –

In een brief van 4 september 2024 gaf de minister aan dat er geen enkel bewijs is voor buitensporige tarieven. Hij benadrukte dat prijsverschillen voor de route Amsterdam-Paramaribo vooral worden veroorzaakt door marktomstandigheden, zoals drukte tijdens vakanties.

De ticketprijzen worden niet kunstmatig hoog gehouden

De Nederlandse minister legde uit dat vliegtarieven worden bepaald door commerciële beslissingen van luchtvaartmaatschappijen.

De reden dat een vlucht naar Suriname vaak duurder is dan naar bestemmingen zoals Aruba, is dat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven vrij mogen bepalen.

Caribische bestemmingen

KLM, een van de maatschappijen die op de route actief is, meldde dat hun gemiddelde ticketprijzen naar Paramaribo vergelijkbaar zijn met die naar andere Caribische bestemmingen.

Wel kunnen prijzen sterk variëren, afhankelijk van het moment van boeken en de bezettingsgraad van de vlucht.

Wie goed inkoopt, is bij KLM veel goedkoper uit dan bij SLM

De minister benadrukte dat er op de route Amsterdam-Paramaribo geen enkele aanwijzing is voor kartelvorming.

Als er echter sprake zou zijn van misbruik van een economische machtspositie, dan heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de bevoegdheid om direct in te grijpen. Eerdere onderzoeken van de ACM in 2006 en 2013 naar klachten over ticketprijzen op deze route hebben geen enkel bewijs gevonden voor buitensporige tarieven.

Geen misbruik

De minister gaf ook aan dat de mogelijkheden om in te grijpen beperkt zijn door luchtvaartverdragen met Suriname, tenzij er bewijs is van misbruik.

Surinaamse verdragen beschermen juist "onze" ticketprijzen

De vragen van De Hoop en White zijn op 15 juli 2024 ingediend en zullen verder worden besproken tijdens het commissiedebat Luchtvaart op 24 oktober 2024.

De minister wil vasthouden aan bilaterale luchtvaartverdragen om de verbinding van Nederland met de wereld, waaronder Suriname, te versterken.

In een tweede artikel wordt de brief afdrukt, waarin de minister wordt geadviseerd bovenstaande conclusie uit te spreken.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Bent u het eens met het conclusies?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!