Surinamers succesvol in Nederland

Article – Surinamers succesvol in Nederland

PARAMARIBO, 15 september 2024 – Surinamers (recentelijk geëmigreerd vanuit Suriname – redactie) scoren zeer goed op de Nederlandse arbeidsmarkt, blijkt uit de meest recente cijfers.

Hoge scores

Surinaamse migranten in Nederland scoren dus bovengemiddeld hoog wat succes en participatie op de Nederlandse arbeidsmarkt betreft, zo blijkt uit cijfers van de (Nederlandse) overheid.

Belangrijk

Voor de helderheid, het gaat hier niet om de SuriNeds (die zijn al volledig geïntegreerd, en "gewoon" Nederlander), maar specifiek om Surinamers die ons land vaarwel hebben gezegd om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.

Naar de SuriNeds is, binnen de context van dit artikel, geen onderzoek gedaan.

Duiding begrippen
Suriname Nieuws

Verschillende factoren, zoals taalvaardigheid, erkenning van Surinaamse diploma's, en ervaringen op de arbeidsmarkt, maken het voor Surinamers veel eenvoudiger om (volledig) deel te nemen aan de arbeidsmarkt dan vergelijkbare migrantengroepen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de arbeidsparticipatie van alle statushouders (elke arbeidsmigrant – redactie) in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen, maar deze blijft nog wel achter bij de rest van de bevolking.

Werklust

Van alle statushouders (Surinaams, of ander land – redactie) die de afgelopen tien jaar een Nederlandse verblijfsvergunning kregen, werkt ongeveer 75% in deeltijd, terwijl 85% een tijdelijk contract heeft.

Surinamers komen in Nederland makkelijker aan werk

Dit kan betekenen dat fulltime werk voor velen buiten bereik blijft, maar ook dat je zo veel verdient in Nederland dat er helemaal geen noodzaak is voor een volle werkweek.

Surinaamse migranten doen het daarbij in elk opzicht, en zeker de werklust, zelfs veel beter.


Goede cijfers

In 2020 had bijvoorbeeld ruim 60% van de Surinamers (in Nederland) tussen de 15 en 65 jaar een baan.

Dit percentage is aanzienlijk hoger dan bij andere "buitenlandse" groepen, zoals Syrische (30%) en Eritrese (15%) migranten.

Surinamers succesvol in Nederland

Surinaamse postbode
– niet die van Sabakoe –

De arbeidsparticipatie verschilt dus sterk per herkomstland. Migranten uit Afghanistan en Iran hadden in 2020 bijvoorbeeld een arbeidsparticipatie van 45%

Bij Antillianen ligt dit op 55% terwijl Surinaamse migranten dus met ruim 60% de kroon steken.

De grootste groep werkende buitenlanders, zijn Surinamers

Deze verschillen kunnen te maken hebben met opleidingsniveau, cultuur en andere (taal)factoren.

Hoewel Surinaamse migranten dus het beste van allemaal presteren op de arbeidsmarkt, blijven de obstakels voor andere nationaliteiten soms groot.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Verbaast het u dat "wij" zo goed scoren in Nederland?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!