VES : 'regering creëert problemen'

Article – VES : 'regering creëert problemen'

PARAMARIBO, 15 september 2024 – De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) benadrukt dat de regering na bijna vijf jaar hard aan de slag moet om inkomsten te krijgen.

Verkiezingsstunt?

Meer inkomsten is volgens de VES noodzaak geworden vanwege de recente loonsverhogingen voor ambtenaren en andere overheidsmedewerkers.

Die maatregel gaat vele miljarden SRD per jaar kosten en alhoewel het een mooie (verkiezings)belofte lijkt, is dat geld er simpelweg niet. Ook is er niets overlegd met het IMF en blijkt dat niemand de gevolgen heeft doorgerekend.

Druk op staatsinkomsten door economische onzekerheid

Steven Debipersad, voorzitter van de VES, hoopt dat de regering er wel aan heeft gedacht binnen de richtlijnen van het Internationaal Monetair Fonds te blijven.

Eind september moet de regering namelijk de begroting voor 2025 presenteren en het is totaal onduidelijk hoe men de extra miljarden gaat "parkeren" in de boekhouding.

Ernstige gevolgen

Debipersad gaat er wel vanuit dat het Ministerie van Financiën duidelijke berekeningen heeft gemaakt over de maandelijkse uitgaven, het effect daarvan op de wisselkoers en de lange termijn gevolgen op de toch al moordende inflatie.

VES twijfelt aan succes van nieuwe inkomstenplannen

Tot eind dit jaar (de resterende drie maanden – redactie) moet de regering een klein miljard SRD aan extra loonsverhogingen uitkeren. Voor heel 2025 zijn de aanvullende kosten berekend op ruim 2,5 miljard.

De minister van Financiën en Planning stelt dat de belastingdienst hier maar voor moet zorgen, al geeft hij niet aan hoe zij dat geld naar boven moeten "toveren".


Vernietiging binnenland

Ook zijn er plannen meer oerwoud te vernietigen, om zo meer goud– en hout te produceren.

Het IMF heeft de regering echter al duidelijk gemaakt dat ze niet alleen de inkomsten moeten verhogen, maar ook de uitgaven moeten beperken en beiden zijn een groot probleem.

VES : 'regering creëert problemen'

Oeps, probleem...
– Langeman –

Volgens Debipersad kan deze dubbele aanpak een nog veel grotere druk op de overheidsfinanciën veroorzaken, waar de miljarden aan uitkeringen echt niet binnen passen.

Twijfels

Debipersad twijfelt aan het succes de nieuwe loonreeks; "hoe kan de belastingdienst nu ineens wel de benodigde middelen binnenhalen als dat eerder niet lukte?"

Hij vraagt zich af welke nieuwe strategieën de overheid zal inzetten om de inkomsten te vergroten. Geen enkel overheidsbedrijf is namelijk winstgevend, op Staatsolie na die echter ook onder een miljardenlast gebukt gaat.

Loonsverhogingen beïnvloeden inflatie en wisselkoers

De loonsverhoging kan naast de staatsinkomsten ook andere economische aspecten, zoals inflatie en de wisselkoers, beïnvloeden.

De regering heeft toegezegd deze verhogingen op een verantwoorde manier te betalen, zonder verder te onderbouwen hoe dit gaat gebeuren.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat kan de regering doen om miljarden extra te verdienen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!