SvJ : 'regering intensiveert aanvallen'

Article – SvJ : 'regering intensiveert aanvallen'

PARAMARIBO, 16 september 2024 – De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) slaat groot alarm over de toenemende druk en aanvallen die vanuit de regering worden uitgeoefend op de vrije pers.

Open brief

In een open brief, ondertekend door voorzitter Naomi Hoever, vraagt de SVJ onze president Chandrikapersad Santokhi om actie te ondernemen tegen de verontrustende trend van onheuse bejegening van journalisten.

Surinaamse regering onder vuur voor beperking persvrijheid

Kort na het verschijnen van deze brief kwam naar voren dat nieuwsplatforms als Starnieuws, Radio ABC, Suriname Herald en anderen geen berichten meer mogen plaatsen op platforms zoals Facebook.

Dit benadrukt volgens de SVJ het belang van een gezonde relatie tussen overheid en pers voor het functioneren van een democratie.

Toenemende druk

De SVJ benadrukt in haar brief dat journalisten de ruimte moeten krijgen om hun werk te doen zonder angst voor repercussies vanuit de regering.

In Suriname ervaren journalisten echter steeds meer (verbale) aanvallen, intimidatie en zelfs juridische vervolging door politieke autoriteiten.

Journalisten worden bedreigd, aangevallen en vervolgd

Een recent voorbeeld is minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, die in een conflict met journalisten hun omschreef als "duivels en demonen."

Ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie ondermijnt het journalistieke beroep door een journalist openlijk te wantrouwen tijdens een protest.

SvJ : 'regering intensiveert aanvallen'

Vrije pers
– geketend aan beperkingen –

President Chan Santokhi heeft daarbij actief enkele kranten, uitgevers en schrijvers geprobeerd te vervolgen.

Verder stelde minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor om een mediaraad en een code of conduct in te stellen, omdat dit "in de jaren '80 zo mooi zou hebben gewerkt".

Nurmohammed : journalisten zijn pure duivels en demonen

Dat laatste wordt door velen gezien als een keiharde vorm van censuur en beperking van de persvrijheid. Her en der werden zelfs al vergelijkingen getroffen met het Nazi-regime in Nederland en de toentertijd ingestelde Kultuurkamer.

Nazi's

De Nederlandsche Kultuurkamer was een organisatie opgezet door het naziregime in Duitsland in 1933, met als doel volledige controle over kunst, media en cultuur.

Deze instelling verplichtte kunstenaars, schrijvers, journalisten, muzikanten, en andere cultuurwerkers lid te worden, waarbij enkel diegenen die de nazistische ideologie onderschreven en hun beleid volgden werden toegelaten.

Het doel was om alle culturele uitingen te censureren en te gebruiken voor propaganda die de waarden en overtuigingen van het naziregime versterkte.

Equivalent
achtergrond

De zorgen over deze ontwikkelingen zijn groot binnen de Surinaamse, maar zeker ook buitenlandse media die de ontwikkelingen in ons land op de voet volgen.

Dictoriale wens?

Ondanks eerdere incidenten en mishandelingen, zoals de aanval op journalist Jason Pinas in 2021, lijkt de regering niets geleerd te hebben van het verleden.

Publicatieverbod treft Surinaamse nieuwsplatforms

Integendeel, het verbod voor digitale media om te publiceren wordt door de SVJ gezien als een dieptepunt in de restricties tegen persvrijheid.

Daarbij lijkt de huidige regering bijna heimwee te hebben naar de dictatuur van de jaren '80.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Steunt u de regering in haar beperking van het vrije woord?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!