🪙 (koers) SRD in vrije val

Article – 🪙 (koers) SRD in vrije val

PARAMARIBO, 16 september 2024 – Lange tijd was de waarde van de SRD ten opzichte van de EUR en US$ vrij stabiel, al had de regering daar (eerlijk gezegd) zelf ook geen verklaring voor.

Economie on-hold?

Sinds enkele weken is de SRD echter in een vrije val terecht gekomen en lijkt de kans op herstel binnen afzienbare tijd nihil.

Financieel experts vrezen het ergste, omdat alles er op duidt dat de regering echt geen cent meer heeft en de volledige economie nog voor het einde van dit jaar on-hold dreigt te komen.

En als klap op de vuurpijl wil de regering via EBS bij Oppenheimer nog een US$ 1,5 miljard lenen en kosten onze ambtenaren vanaf deze maand zeker SRD 2,5 miljard extra per jaar.

🪙 (koers) SRD in vrije val

Koers voor het weekend
– © CBvS 2024 –

In geld gemeten lijkt de instorting van onze munt overigens nog wel mee te vallen, maar dat is vooral omdat de SRD toch al bijna niets meer waard was.

Een paar cent duurder of goedkoper valt dan immers nauwelijks nog echt op.

🪙 (koers) SRD in vrije val

Koersontwikkeling
– internationale valutabeurs –

Wie echter de koersontwikkeling in een grafiek afzet, ziet echter direct dat er sinds een week een keiharde lijn naar beneden is ingezet.

Waar voor het weekend nog "slechts" SRD 32,9 voor een euro werd betaald, is dat na het weekend al ruim SRD 33,3 geworden en er zijn zelfs cambio's die al richting de SRD 34,5 gaan.

🪙 (koers) SRD in vrije val

Koers na het weekend
– © CBvS 2024 –

De hoogste (of laagste, het is maar hoe je het bekijkt) koers is genoteerd op 21 juli 2023 en bedroeg toen maar liefst SRD 42,25 voor 1 euro.

Alhoewel dat bedrag ver van ons bed lijkt, is de kans reeël dat bij de huidige ontwikkelingen deze helaas toch weer snel binnen handbereik lijkt te komen.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Merkt u iets van de koersontwikkeling?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!