Geldgebrek : geen plastic en papier

Article – Geldgebrek : geen plastic en papier

PARAMARIBO, 16 september 2024 – De financiën van de regering staan er zo slecht voor, dat er zelfs parastatale bedrijven zijn die geen geld meer hebben om papier te kopen.

Verliesgevend

De geen enkel staatsbedrijf winst maakt, is een bekend gegeven.

Staatsolie deed nog aardig mee, maar het kleine beetje winst dat ze vorig jaar bij elkaar wisten te sprokkelen is al totaal verdampt door het aan de SLM te geven.

De winst van Staatsolie wordt geschonken aan de SLM

Maar het kan nog veel erger, aangezien er nu zelfs bedrijven onder de overheid zijn die melden dat er geen geld meer is voor iets basaals als papier of plastic.

Bacovenwinkri

Zo kampt ook de bananenexport in ons land kampt met zeer ernstige problemen.

Food and Agriculture Industries N.V. Saramacca (FAI N.V.), één van de vele verliesgevende staatsbedrijven, heeft grote moeite met de export van haar fruit vanwege een gebrek aan verpakkingsmateriaal zoals karton en plastic.

Meer verlies

Een medewerker van FAI klaagt dat er de afgelopen maanden wel 3 ton bananen is geoogst, maar dat deze niet konden worden geëxporteerd en grotendeels moest worden vernietigd.

Hierdoor belandden de bananen op de lokale markt, wat zorgde voor een overaanbod en een forse daling van de prijzen.

Een kilo bananen kost nu tussen de SRD 15 en SRD 20, vergeleken met SRD 120 aan het begin van het jaar.

Naast de exportproblemen is er sprake van een aanhoudend tekort aan ureum, een belangrijke meststof.

Minister

Deze omstandigheden leiden ertoe dat nieuwe aanplantingen niet gezond groeien en de planten omvallen. De minister zou op de hoogte zijn, maar voert geen actief beleid om de landbouw daadwerkelijk te ondersteunen.

De medewerker meldt ook dat de productie van bacoven, een andere belangrijke export, is gedaald van tientallen containers per maand naar slechts twee à drie containers. De inkomsten zijn daardoor niet genoeg om de kosten te dekken.

Zowel artsen als landbouwers keren hun werk nu de rug

Verder is er een groeiend personeelstekort, aangezien niet alleen artsen maar ook "gewone" landbouwers hun vaste contract massaal opzeggen.

Veel arbeiders hebben het bedrijf verlaten vanwege slechte arbeidsomstandigheden, waaronder het gebrek aan tijdige verlenging van hun SZF-kaarten, die nodig zijn voor ziektekostenverzekering.

Geldgebrek : geen plastic en papier

Bananenoogst
– Langeman illustratie –

Ook werken de werknemers vaak zonder geschikte kleding en veiligheidsmateriaal. De medewerker uit bezorgdheid over de toekomst van het bedrijf als dit probleem niet snel wordt opgelost.


Zorgwekkende toekomst

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij kondigde aan dat FAI N.V. na 2024 geen subsidies meer kan ontvangen.

Dit is een gevolg van de financiële problemen waarin zowel de regering als het bedrijf verkeert, grotendeels veroorzaakt door de schulden van de vorige eigenaar (zegt men – redactie).

De minister doet niets of zegt dat er geen geld meer is

De medewerker van FAI uit zijn zorgen over het gebrek aan investeringen en steun vanuit de overheid.

Hoewel de overheid beloofd had om fondsen in te stellen om de productie te stimuleren, lijken deze niet beschikbaar te zijn.

Langzaam worden de staatsbedrijven de nek omgedraaid

Als de situatie niet verbetert, is het onzeker hoe het bedrijf zal overleven en of de productie van bananen voor export ooit nog op gang kan komen.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hoe vindt u dat ons land zich ontwikkeld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!