'Bevolking betaalt megaschuld'

Article – 'Bevolking betaalt megaschuld'

PARAMARIBO, 17 september 2024 – Niet alleen de vorige maar ook de huidige regering probeert vooral te overleven door het afsluiten van megahoge leningen en schulden, waarvan vooral de bevolking de dupe lijkt te worden.

OMO

Waar de vorige regering "vrij duidelijk" schulden maakte, door simpelweg telkens ergens anders een nieuw bedrag te lenen, doet de huidige regering dat op een meer verborgen manier.

Bijvoorbeeld door de steun van het IMF in te schakelen, welke onder de streep bijna volledig uit tijdelijke leningen bestaat. Of door via derden vele honderden miljoenen te lenen die uiteindelijk als schuld terugvloeien naar de regering zelf.

De meest recente schuld is het feit dat ambtenaren per jaar maar liefst 2,5 miljard SRD extra gaan verdienen. Geld dat er niet is, maar wel wordt uitgegeven; ook een vorm van schuld.

OMO

De zogeheten Open Markt Operaties zijn financiële transacties waarbij een centrale bank, zoals de Centrale Bank van Suriname, effecten koopt of verkoopt op de open markt.

Dit wordt gedaan om de geldhoeveelheid en de rentevoeten in een land te beïnvloeden. Door effecten te kopen, voegt de centrale bank geld toe aan het banksysteem, wat de rente kan verlagen en de economie kan stimuleren.

Door te verkopen, neemt ze geld uit het systeem, wat kan helpen de inflatie te beheersen en de rente te verhogen.

Marktmanipulatie
achtergrond

Wat al deze leningen gemeen hebben, is dat de regering er vanuit gaat dat niet zij maar de burger alles terugbetaalt.

Maar ook de beruchte "OMO's" (waarvan niemand echt goed begrijpt wat ze doen) zijn feitelijk niets anders dan enorme schulden, die kortstondig winstgevend zijn om vervolgens als onbetaalbare rente terug te keren.

Het kind van de rekening? De burger, want die moet de ettelijke miljarden uiteindelijk zien op te hoesten.

Stevige kritiek

Ook de PALU heeft stevige kritiek geuit op het financiële beleid van de overheid.

Volgens de partij worden de kosten van de vermelde Open Markt Operaties, die oplopen tot ruim SRD 4,5 miljard, simpelweg doorgeschoven naar de bevolking.

Dit is het resultaat van een overheidsbeslissing om overtollig SRD-kapitaal uit de economie te halen.

Op advies van het Internationaal Monetair Fonds besloot de overheid via de Centrale Bank van Suriname om OMO’s in te zetten.


Extreem hoge rentes

Banken en verzekeraars mochten daarbij zelf de rentetarieven bepalen, die soms tot 80% opliepen. terwijl het IMF in haar berekeningen van ongeveer 5% uitging.

Dit alles deed de regering onder het mom van stabiliteit van de wisselkoers. Volgens PALU wordt echter de werkelijke last bij de gewone burger gelegd, terwijl de financiële elite buiten schot blijft.

Door dit soort extreme renten te rekenen, kunnen rijke ondernemers hun slag slaan en nog rijker worden, waarna de miljardenrente betaald moet worden door de bevolking.

Geen verbetering

De partij hekelt ook het feit dat dit beleid geen tastbare economische verbetering heeft gebracht voor de bevolking.

Ondanks beloftes van de huidige coalitie blijven juist de burgers de prijs betalen, stelt PALU. Ze roepen daarom op tot een eerlijke herziening van het beleid en een meer rechtvaardige verdeling van de lasten.

De partij vindt dat economische groei voor iedereen voelbaar moet zijn, niet slechts voor een selecte groep die het toch al goed had.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Merkt u resultaat van de OMO's?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!