Geen geld : vuilophaal stagneert

Article – Geen geld : vuilophaal stagneert

PARAMARIBO, 17 september 2024 – Alhoewel verantwoordelijk minister Nurmohammed anders had beloofd, blijkt er toch geen geld te zijn om de vuilophalers uit te betalen – met alle gevolgen van dien.

Acties

De vuilophaalondernemers in ons land staan op het punt om opnieuw actie te voeren vanwege steeds groter wordende achterstallige betalingen.

Volgens Jason Gummels, onderdirecteur bij het Directoraat Afvalbeheer van het Ministerie van Openbare Werken, is slechts een zeer klein aantal ondernemers nog betaald.

Vuilophalers dreigen met nieuwe acties voor betaling

Veel bedrijven wachten al maanden op hun geld, sommigen zelfs nog langer. Het probleem lijkt te liggen bij het Ministerie van Financiën en Planning, dat simpelweg geen geld meer heeft.

Economische problemen

De economische situatie in ons land is, in tegenstelling tot wat de regering graag ziet, zo ontzettend verslechterd, dat er nergens meer geld en/ of ruimte voor lijkt te zijn.

Veel ondernemers hebben al maanden geen betaling ontvangen, variërend van twee tot zelfs vijf maanden.

Gummels benadrukt dat vanwege de fragiele economie het geld niet op tijd kan worden vrijgemaakt.

Er moeten prioriteiten worden gesteld, maar hij vindt dat bepaalde projecten stopgezet moeten worden om vuilophaal, dat hij als een essentiële dienst ziet, veilig te stellen.

Een mogelijke oplossing die Gummels voorstelt, is de privatisering van de vuilophaaldienst.

Privatisering?

Momenteel is de ophaalservice "gratis" in die zin dat de overheid er zorg voor draagt.

Dit kost diezelfde overheid jaarlijks wel meer dan SRD 400 miljoen, terwijl de ambtenaren voor 2025 ook nog eens SRD 2,5 miljard extra is beloofd.

Geen geld : vuilophaal stagneert

Gestagneerde vuilophaal
– impressie Langeman –

Gummels stelt voor dat de samenleving een kleine bijdrage levert om de continuïteit van de vuilophaaldiensten te garanderen. Dit zou de druk op de overheid kunnen verminderen en de dienst efficiënter maken, die wordt dan min of meer geprivatiseerd.

Koersontwikkeling

Naast de achterstallige betalingen speelt ook de kwestie van de koersontwikkeling.

De laatste weken neemt de SRD snel in waarde af, een gegeven waar de regering geen antwoord op lijkt te hebben.

Het Ministerie van Financiën vertraagt alle uitbetalingen

Vanwege de wisselkoersschommelingen hebben sommige ondernemers echter recht op een compensatie, die al ruim een jaar geleden werd toegezegd maar nooit is uitbetaald.

Ook daar is geen geld voor en dus kan de belofte niet nagekomen worden. De grotere bedrijven, die naast vuilniswagens ook graafmachines moeten onderhouden, worden extra hard getroffen.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wat vindt u van het voorstel om vuilophaal te privatiseren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!